У середмісті Рівного збирають березовий сік: чому небезпечно

31 Березня 2023, 14:49
Фото: Суспільне Рівне 1304
Фото: Суспільне Рівне

До десятка беріз у Рівному на вулиці Карнаухова прикріпили пластикові тари, щоб зібрати сік. 

Кандидат біологічних наук Віталій Володимирець розповів Суспільне.Рівне, чому займатись цим у містах небезпечно як для людини, так і для дерева, а в Муніципальній варті повідомили, який штраф передбачений за такі дії.

Біолог Віталій Володимирець розповідає: одне з дерев, до якого прикріпили пластикову тару, хворе, а сік з нього непридатний для споживання, як і з решти беріз, що ростуть на вулиці Карнаухова.

«Взагалі, у місті небажано збирати сік, особливо біля інтенсивних автотранспортних шляхів, оскільки йде викид вихлопних газів. Це все осідає на поверхні ґрунту, потім розчиняється, йде у ґрунтові води, ці ґрунтові води надходять із березовим соком, далі рухаються по дереву», – пояснює Віталій Володимирець.

Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Вихлопні гази автомобілів, які потрапляють до соку, містять отруйні для людського організму речовини, каже біолог і додає: якщо збирати сік неправильно – це може нашкодити деревам.

«Якщо буде недостатня кількість такого соку, це може викликати порушення росту і розвитку пагонів саме у ранньовесняний період. Тому якщо вже збирати цей сік, то з дерев середньовікових, тобто які знаходяться у досить хорошому стані. Зовсім не рекомендується збирати сік із молодих, ну і зі старих, звичайно, також», – каже науковець.

Велика кількість отворів у дереві загрожує його всиханню. Особливо це небезпечно, якщо зима була малосніжною і коріння берези не поглинуло достатню кількість вологи, пояснює біолог.

«Через ці отвори можуть проникати різні мікроорганізми, які надалі можуть викликати різні захворювання дерев. Для середньовікових дерев, десь діаметром 30 сантиметрів, рекомендується робити лише один отвір. Після того, як цей жолобок виймається, чи трубочка, потрібно дірочку замазати садовим варом і дерев'яним кілочком її затулити», – додає Віталій Володимирець.

Заготівля березового соку в парках, скверах та інших зелених зонах є порушенням одного з пунктів «Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах», що передбачає штраф від 850 до 1 700 грн. Водночас у Муніципальній варті пояснили: збір соку заборонений документом про правила благоустрою міста Рівного.

«Збирати березовий, кленовий сік, а також смолу хвойних рослин, шляхом свердління отворів або зарубки — заборонено. Штраф за вказане порушення передбачений статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення і становить від 340 гривень», – пояснює старша інспекторка зв'язків із громадськістю Муніципальної варти Світлана Стасюк.

 
 
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024