В Україні запровадять моніторинг за викидами забруднюючих речовин «на трубі»

29 Березня 2023, 11:50
В Україні запровадять моніторинг за викидами забруднюючих речовин «на трубі» 513
В Україні запровадять моніторинг за викидами забруднюючих речовин «на трубі»

Кабінет Міністрів України затвердив порядок запровадження автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин.

Про це пише Міндовкілля.

Фактично йдеться про встановлення моніторингу за викидами «на трубі», про необхідність якого вже тривалий час тривали дискусії.

Це важливий крок на шляху до євроінтеграції, зменшення промислового забруднення, а також доступу громадян до екологічної інформації та цифрової взаємодії.

«Мабуть, найбільше про очікування цього рішення до війни могли б розповісти жителі та екоактивісти Кривого Рогу, Дніпра, Запоріжжя, Маріуполя, Харкова або будь-якого іншого українського промислового міста. Але, на жаль, зараз наша промисловість працює на чверть порівняно з довоєнним рівнем. Проте всі ми розуміємо, що Україну чекає повоєнне відновлення, і воно має відбуватися вже з новими сучасними правилами», – пишуть на сторінці Міндовкілля.

Україна впроваджує такі підходи та передбачає обов'язок для промислових підприємств встановити системи моніторингу викидів у повітря на своїх установках. Варто звернути увагу:

  • обов'язковим буде лише встановлення АСК на нове обладнання. На діюче устаткування ця вимога не поширюється;
  • бізнес матиме час підготуватися до нововведень –   п’ять років після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні.

Дані з АСК передаватимуться до Міндовкілля автоматично, міністерство аналізуватиме їх та публікуватиме на #ЕкоСистемі. Це дозволить налагодити сучасний цифровий обмін інформацією між бізнесом, державою та громадянами. У результаті кожен бачитиме як те чи інше підприємство впливає на стан атмосферного повітря, чи достатні та ефективні його заходи по скороченню викидів, чи дотримується бізнес умов дозволів на викиди, а також наскільки ефективною є державна політика у цій сфері і що потрібно відкоригувати.

Держава оперуватиме достовірними даними, громадяни бачитимуть реальну ситуацію у себе в регіоні, бізнес зможе оцінити та спланувати, які заходи з екомодернізації ще потрібні, щоб мінімально впливати на довкілля. Це і є європейський підхід, який прагнуть запровадити в Україні.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024