Реформа управління відходами: український бізнес закликають до співпраці

23 Березня 2023, 09:30
Реформа управління відходами: український бізнес закликають до співпраці 623
Реформа управління відходами: український бізнес закликають до співпраці

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України веде активну роботу для впровадження реформи управління відходами, результати якої будуть залежати від держави і бізнесу.

Про це розповів перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Гречаник під час семінару «Поводження з відходами: норми та найкращі практики» в рамках проєкту Міжнародної організації праці (МОП) та Об’єднання організацій роботодавців України (ООРУ).

За словами урядовця, після прийняття у 2022 році рамкового Закону «Про управління відходами» Україна почала впроваджувати директиву ЄС 2008/98/ЄС та стала на шлях встановлення нових європейських правил роботи у цій сфері.

Руслан Гречаник зазначив, що наразі Міндовкілля веде роботу за 4 основними блоками впровадження реформи управління відходами. Зокрема, йдеться про розробку секторального законодавства щодо ефективного управління відходами видобувної промисловості, впровадження в Україні розширеної відповідальності виробника, створення економічних інструментів стимулювання розвитку галузі та посилення адміністративної та відповідальності за порушення встановлених правил.

заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Гречаник
заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Гречаник

 

«Впровадження реформи управління відходами – це масштабна робота, адже нам потрібно розробити та прийняти понад 30 секторальних нормативно-правових актів. Результат цієї реформи залежатиме і від держави, і від бізнесу. Впевнений, що на цьому заході присутній відповідальний бізнес, який хоче розвиватися за сучасними стандартами, йти в ногу із європейськими колегами, вже зараз впроваджувати сучасні технології з переробки відходів, адже це - єдиний вірний шлях», – заявив Руслан Гречаник.

Проєкт Міжнародної організації праці та Об’єднання організацій роботодавців України спрямований на навчання та консультування українських компаній з питань стійкості бізнесу. Під час семінару українські компанії отримали рекомендації щодо впровадження методів та технологій для управління промисловими та побутовими відходами. Міжнародними експертами під час семінару виступили представники Всесвітньої федерації переробки відходів.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024