Підтвердили незаконність плану територій берега Басівкутського водосховища у Рівному

19 Березня 2023, 13:11
Басівкутське водосховище 913
Басівкутське водосховище

Верховний Суд України підтвердив незаконність детального плану території (ДПТ) правого берега Басівкутського водосховища у Рівному. 

Про це 17 березня повідомив депутат Рівнеради, адвокат та один з позивачів Микола Бляшин у своєму Facebook, передає Суспільне. Рішення цього суду оскарженню не підлягає.

Що каже позивач

Микола Бляшин – один з тих, хто виступав проти розробленого плану ДПТ та зауважував: він суперечить генплану, його розробили з порушенням закону і прийняли з порушенням процедури.

«Рішення Верховного Суду викладено на 39 аркушах і понад 300 пунктів. Вивчаємо уважно рішення, щоб зрозуміти, які подальші дії і з понеділка оприлюднимо детальні відповіді на питання, що встановив суд і чому це важливо, та що це може означати», — пише Микола Бляшин.

Він додає: цим рішенням суд підтвердив незаконність ДПТ правого берега Басівкутського водосховища.

«Вже точно відомо, що Суд вказав, що розроблений архітектором і затверджений рішенням міської влади ДПТ суперечать генеральному плану і численним нормам закону, суд вважає розміщення в ДПТ багатоповерхових житлових будинків прямо суперечить генеральному плану міста, не враховує наявності пам'яток в цій зоні, порушує Водний кодекс, прийняте за наявності конфлікту інтересів у депутата. Тобто, фактично всі наші доводи враховано», — прокоментував Микола Бляшин.

Читайте також: Кваліфіковані рибоводи Рівненщини планують власну справу та розвиватимуть мирний бізнес

Як з'явився ДПТ

18-го жовтня 2018 року Рівненська міська рада прийняла рішення № 5129, згідно з яким надала управлінню містобудування та архітектури дозвіл на розроблення детального плану території правого берега Басівкутського водосховища орієнтовною площею 80 га у комплексі із внесенням змін до діючого детального плану території на вулиці В’ячеслава Чорновола відповідно до містобудівної документації, генерального плану та плану зонування міста.

Після громадських обговорень, 17 грудня 2019 року, Архітектурно-містобудівна рада рекомендувала план на подальший розгляд сесії Рівнеради. Документ декілька разів розглядали на засіданнях постійних комісій, а також на «Дні депутата». Обговорення супроводжувалося емоціями. Міські депутати на сесії обговорювали його понад годину.

У червні 2021 року Рівненський окружний адмінсуд скасував детальний план територій правого берега Басівкутського водосховища. Тоді архітектор та співавтор цього документу Дмитро Котляров повідомив, що наполягатиме на апеляції.

Після програшу в адмінсуді Рівнерада виграла апеляцію у Львові щодо детального плану територій (ДПТ) правого берега Басівкутського водосховища. Сторона позивача з оскарженням звернулась до Верховного Суду, який і прийняв у цій справі остаточне рішення, адже оскарженню воно не підлягає.

Читайте також: Каховське водосховище за крок до катастрофи через російських окупантів

Що передбачає сам план

Як пояснювали ініціатори, детальний план територій правого берега Басівкутського водосховища передбачає впорядкування території від вулиці Чорновола до водойми.

У детальному плані передбачили можливі варіанти забудови ділянки площею майже 80 гектарів, частина якої перебуває у рекреаційній зоні. Він, за задумом авторів, був потрібен для того, щоб врегулювати питання хаотичної забудови.

Серед варіантів впорядкування території – виділення 1,2 га під дитсадок, заборона будівництва у зоні Р3, розширення та впорядкування вулиць, облаштування коридорів під інженерну інфраструктуру, водовідведення та каналізації. Тепер суд остаточно вказав, що такий план не відповідає нормам закону.

Читайте також: Кричевичівське водосховище на Ковельщині хочуть повернути у державну власність

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024