Фінляндія готова допомогти Україні з впровадженням системи моніторингу довкілля

07 Березня 2023, 16:15
Фінляндія готова допомогти Україні з впровадженням системи моніторингу довкілля 1329
Фінляндія готова допомогти Україні з впровадженням системи моніторингу довкілля

Фінляндія готова допомогти Україні з експертною оцінкою шкоди нанесеної довкіллю України внаслідок війни, залучити відповідних фахівців. А також розглядає можливість розгорнути необхідне обладнання на території України.

Про нагальні потреби та пріоритети України у розбудові якісно нової системи моніторингу говорили під час онлайн зустрічі заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександра Краснолуцького із представниками Міністерства довкілля Фінляндії та Фінського метрологічного інституту. Про це повідомляє Міндовкілля.

«Наразі у Верховній Раді знаходиться законопроєкт, який реформує систему державного екологічного моніторингу. Ми прагнемо створити саме системний моніторинг, який відповідатиме критеріям та стандартам ЄС», – зазначив заступник Міністра.

Як відзначив ​​​​​​Ісмо Тіайнен, генеральний директор з адміністрування та міжнародних справ у Міністерстві навколишнього середовища Фінляндії, Фінляндія повністю підтримує незалежність, цілісність та суверенітет України. Країна засуджує дії рф та вважає їх є жорстоким порушенням норм міжнародного права. А також розуміє важливість оцінки шкоди, нанесеної довкіллю України внаслідок війни, і готова надати необхідну допомогу. Зокрема, експертну підтримку та вже обрала для цього відповідних фахівців, а також країна розглядає можливість розгортання необхідного обладнання на території України.

За словами директорки Департаменту запобігання промисловому забрудненню та кліматичної політики Міндовкілля Вікторії Киреєвої, для якісного моніторингу атмосферного повітря Україні важлива допомога партнерів у розробці індексу якості атмосферного повітря; проведенні незалежної оцінки встановлених постів моніторингу та наданні рекомендацій щодо їх вдосконалення; відновленні моніторингу в регіонах, де такі пости були знищені внаслідок бойових дій (наприклад, Донецька область, Запоріжжя, Харківщина тощо); створенні референс лабораторії для повноцінної розбудови системи моніторингу атмосферного повітря тощо.

Говорили учасники зустрічі і про моніторинг водних ресурсів. За даними Держводагентства, 25 % мережі моніторингу постраждало внаслідок бойових дій та потребують відновлення. Є потреба і у оснащенні лабораторій обладнаням для вимірювання нових показників, а саме на забруднення речовинами, які раніше не були охоплені моніторингом. Це ті речовини, які, наприклад, містяться у складі зброї.

За словами фінських партнерів, Фінляндія готова допомогти з оцінкою поточної системи моніторингу повітря і формуванням плану її модернізації, із закупівлею станцій референтного рівня, запустити пілотні проєкти для оцінки впливу війни на довкілля та сприяти розвитку системи супутникових спостережень, а також впровадити підходи дистанційних сенсорних систем моніторингу стану природних обєктів тощо.

Учасники домовилися по кожному із напрямків створити відповідні робочі групи. Вони напрацюють перелік завдань для проєкту міжнародної технічної допомоги Україні, який профінансує Уряд Фінляндії.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024