На Львівщині переселенці розвивають екоферму та будуть житло з конопель

01 Березня 2023, 17:01
Екобудинок з коноплі. Фото: Суспільне Львів 1665
Екобудинок з коноплі. Фото: Суспільне Львів

У селі Горішнє, що на Львівщині, переселенці розвивають екоферму. Проєктом займається громадська організація Go friends.

Її директор — Євген Моїсеєв переїхав на Львівщину з Києва на початку війни, пише Суспільне.Львів

Разом з колегами Євген Моїсеєв почав допомагати вимушеним переселенцям. А згодом викупили закинуту ферму та територію довкола і почали її відновлювати. На роботу запросили переселенців, які через війну втратили свої домівки та прибуток.

«Ми знайшли цю ферму, почали частково викупляти. Посадили картоплю більше гектара, зібрали 7 тонн картоплі. Коли ми сюди зайшли, тут було багато кропиви. І ми вивезли 40 машин сміття. Влітку тут працювало близько 15 переселенців і люди, які не мають робочих місць», – каже директор громадської організації Go friends Євген Моїсеєв.

Директор громадської організації Go friends Євген Моїсеєв. Суспільне Львів
Директор громадської організації Go friends Євген Моїсеєв. Суспільне Львів

За кілька місяців на фермі з'явився не лише город, а й тварини. Зараз там є поголів'я корів, кіз, овець та свиней. Концепція екоферми полягає в тому, що переселенці тут не лише працюватимуть і забезпечуватимуть себе продуктами, а й житимуть. Вони самі для себе зводять житло, розраховане на сотню людей.

«Ця будівля – екобудинок з коноплі. Конопля змішується з вапном і глиняний такий укріплювач. Тут є 30 кімнат. Це стовідсотковий екобудинок, він дуже теплий. У кожної сім'ї буде свій санвузол та туалет», – каже директор громадської організації Go friends  Євген Моїсеєв.

Олександр разом з дружиною та дитиною виїхав з Донеччини навесні. Зараз чоловік працює на будівництві. Каже, що раніше такого досвіду не мав, адже працював у гіпермаркеті.

«За день до того, ну ми ще не думали виїжджати, то були вибухи. Метрів 500 від нас підірвали школу. Після цього ми вирішили таки їхати. Сподіваємося повернутися назад, додому хочеться. А там, як вийде вже. А тут будували, я допомагав роботи покрівлю. З дерева робили перекриття», – каже переселенець з Краматорська Олександр Стрючков.

Зараз переселенці спільно розбудовують фермерське господарство. На території є декілька озер, які вже зарибили. З часом планують облаштувати відпочинкову зону.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024