Сім енергоблоків українських АЕС перейшли на американське паливо

01 Березня 2023, 10:47
Фото з сайту Енергоатома 1091
Фото з сайту Енергоатома

Сім енергоблоків українських атомних електростанцій повністю перевели на паливо американської Westinghouse Electric Sweden AB.

З 2024 року цим паливом мають забезпечуватися всі 15 енергоблоків вітчизняних АЕС. Про це повідомляють на сайті «НАЕК «Енергоатом».

Завдяки такому переходу, кажуть в «Енергоатомі», атомна енергетика України набуде остаточної незалежності від російської федерації.

«Україна стала першою державою на європейському континенті, якій вдалося диверсифікувати постачання ядерного палива для реакторів АЕС!» – наголосив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Енергоатом спільно з Westinghouse працює над створенням «внутрішнього» виробництва ядерного палива (ЯП) із застосуванням технології цієї компанії – у нас, в Україні. І це не лише посилить безпеку постачань ЯП на вітчизняні АЕС, а й сприятиме вдосконаленню палива та збільшенню його енерговиділення.

У листопаді 2022 року ДП «НАЕК «Енергоатом» наказом Міненерго стало оператором майбутньої ядерної установки з виробництва тепловидільних збірок для реакторів АЕС, а в грудні компанія розробила та погодила дорожню карту проєкту будівництва технологічного комплексу, де ці збірки вироблятимуться. 

Наразі повністю окреслено графік виконання робіт і вже триває їхня передпроєктна частина, а введення комплексу в експлуатацію заплановано на 2026 рік.

Довідково. З моменту набуття Україною незалежності єдиним постачальником ядерного палива для наших АЕС із радянських часів залишалося російське АС «ТВЕЛ». Тому ще з 2000 року НАЕК «Енергоатом» розпочав процес диверсифікації постачань ЯП та, обравши альтернативного постачальника – компанію Westinghouse Electric Sweden AB, кваліфікації американських тепловидільних збірок (ТВЗ) для реакторів російського зразка.

Це був тривалий і поступовий процес, але його завершення прискорила війна. З початком повномасштабного вторгнення росії Енергоатом відмовився від тепловидільних збірок країни-агресора повністю та назавжди.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024