В Ужанському нацпарку провели зимовий облік тварин

19 Лютого 2023, 15:05
Косулі в нацпарку 791
Косулі в нацпарку

Щорічно, в кінці зими, проводять зимові обліки основних видів тварин, які охоплюють всю територію Ужанського нацпарку. Важливою умовою є наявність неглибокого, стійкого сніжного покриву.

Для виконання такого відповідального завдання залучаються фахівці відділу ДО ПЗФ, працівники всіх природоохоронних відділень та науковці. Про це йдеться на сторінці НПП.

Успішність обліків взимку залежить не тільки від сприятливої погоди, а й від досвідченості обліковців: знання видового складу тварин, які проживають на даній території, безпомилкового визначення «господарів» слідів, їх давності і напрямку.

Використовуються:

  • відносний непрямий облік маршрутним методом – за слідами на снігу;
  • відносний прямий або візуальний облік на місцях зимових скупчень тварин (для копитних);
  • опитувально - анкетний метод ― для обліку таких рідкісних видів, як ведмідь бурий, рись європейська, кіт лісовий, тхір лісовий.
Показник чисельності тварин ― це виявлена, або розрахована кількість особин встановленого виду, які перебували на досліджуваній території під час обліку. Цьогорічна тепла, малосніжна зима позитивно вплинула на зимову активність багатьох тварин, полегшивши тваринам здобувати корми. Навіть бурим ведмедям не спиться у своїх барлогах: сліди дорослих і молодих тварин час від часу трапляються на переходах

 
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024