Стічні труби ведуть в озеро: рівняни просять припинити скиди у Басів Кут

17 Лютого 2023, 12:15
Фото: Суспільне Рівне 1581
Фото: Суспільне Рівне

Ліквідувати стічні труби, що ведуть у водосховище Басів Кут, рівняни просять владу не вперше. 

Про це Суспільному розповів виконавчий директор Екоклубу Андрій Мартинюк

З 2018 року, за його словами, екоактивісти виявили понад десяток місць, куди, ймовірно, потрапляють стічні води, втім, це питання досі не вирішили. 

Міський голова Рівного Олександр Третяк каже: питання стічних вод вирішать після того, як його вивчить комісія міського господарства. 

Пані Клавдія — одна з мешканок мікрорайону Басів Кут. Через те, що у її приватному будинку немає централізованої каналізації, вони з чоловіком облаштували септик:

«Я так чую, що кажуть, що в воду качають (має на увазі, що стоки спускають у Басів Кут, – ред.). Бо ми то трохи далі живемо від них. А ми тут всі викачуємо гарно. Не дуже часто, бо нас двоє живе».

На фото рівнянка Клавдія. Фото: Суспільне Рівне
На фото рівнянка Клавдія. Фото: Суспільне Рівне

22 грудня на сайті Рівнеради з'явилася петиція з проханням ліквідувати каналізаційні труби, які ведуть у водосховище Басів Кут. І це вже не перша подібна петиція, каже виконавчий директор Екоклубу Андрій Мартинюк. За його словами, окрім Басового Кута, проблема з викидом нечистот є й на річці Устя:

«В місті зараз — чіткі ознаки зміни клімату. Криги не було на річці й на Басівкутському водосховищі. Декілька років тому ця крига була і були морози 20-градусні. Ми пройшлись по річці й по водосховищу і побачили понад десять місць, де крига не замерзла, тобто, очевидно, що там відбувається постійний скид стічних вод, які не дають замерзати воді на поверхні».

У 2018 році активісти Екоклубу виявили 12 місць скидання стоків. Після цього створили карту з ними та написали петицію.

«Наскільки ми знаємо, не було ліквідовано жодного. З того часу ситуація погіршується. В нас додалися інші джерела стічних, незаконних вод, які скидаються. Це можна побачити по характеристиках води, які щороку видає лабораторний центр МОЗ», – каже Андрій Мартинюк.

У Рівненському центрі контролю та профілактики хвороб кажуть: скиди нечистот та стічних вод є лише одним з факторів забруднення водосховища.

«Ну так, звичайно, це – антропогенний чинник і неналежне користування. Це один з факторів, який явно не покращує водойму. Але чи це тільки він? Я думаю, що ні. За нашим спостереженням, за інформацією колег, які тривалий час працюють, така ситуація десятиліттями спостерігається, в більшій чи меншій мірі фіксується забруднення. На нашу думку, немає однієї причини, їх є декілька», – каже заввідділу моніторингу та реагування на небезпеки Сергій Бернадський.

Петиція від 22 грудня 2022 року набрала необхідну кількість голосів, і міський голова вже дав на неї відповідь.

«Буде час – і ми дійдемо до цього питання. Але це питання не є особисто моє рішення, це питання буде комісії міського господарства. Депутати відповідною комісією виїдуть на місце і, я думаю, що приймуть рішення й ми, врешті-решт, закриємо питання забруднення озера в нашому місті», – сказав Олександр Третяк.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024