Куди в Україні дівають відходи руйнації та що з цим сміттям буде далі

10 Лютого 2023, 13:53
Фото зі сторінки Міндовкілля 1915
Фото зі сторінки Міндовкілля

Відходи руйнації в Україні вже можна порівняти з кількістю твердих побутових відходів, що в середньому утворюються в країні за рік. Значна частина з них може бути використана для подальшої відбудови країни. 

На цьому наголосив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час селекторної наради щодо швидкого відновлення України, що відбулась під головуванням прем’єр-міністра України за участі начальників обласних військових адміністрацій, пишуть у пресслужбі Міндовкілля

Серед обговорених питань – ситуація з відходами руйнації на Київщині, Житомирщині, Сумщині та Чернігівщині

«Обсяг відходів руйнації в Україні через військову агресію рф вже можна порівняти з кількістю твердих побутових відходів, що в середньому утворюються в країні за рік. А це близько 10-12 млн тонн. Хоча звичайно, остаточні цифри зможемо назвати лише після звільнення всіх наших земель від окупантів», – зазначив Руслан Стрілець. 

За словами Міністра, Уряд вже встановив чіткий алгоритм, що і як робити з такими відходами. Тож важливо, щоб регіони правильно організували цю роботу. 

Наприклад, Київщина першою пілотно взялася за виконання затвердженого Кабміном порядку поводження з відходами руйнації. Київська обласна військова адміністрація облаштувала 62 тимчасових майданчики для складування таких відходів. Наразі з них використовується 48. Тут вже розміщено 144 тис. тонн відходів війни. 

Механізм працює наступним чином: громади звозять відходи руйнації у місця тимчасового складування, де далі відбувається їх сортування, виокремлюються небезпечні, будівельні відходи тощо. Будівельні відходи подрібнюють для повторного використання. 

«Якісна організація робіт на Київщині сприяла залученню міжнародних партнерів, які готові допомагати із сучасними технологіями, обладнанням, впровадженням конкретних рішень», – зауважив міністр. 

Очищення територій від відходів війни триває і на інших деокупованих територіях. За словами міністра, Міндовкілля веде перемовини з міжнародними партнерами щодо надання Україні необхідної допомоги – пересувних дробарок будівельних відходів, обладнання для фактичного розбору та сортування тощо.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024