Росіяни поширили фейк, що в Україні заборонять називати зайця «русаком»

28 Січня 2023, 14:21
Росіяни пошири фейк, що в Україні заборонять називати зайця «русаком» 2525
Росіяни пошири фейк, що в Україні заборонять називати зайця «русаком»

Деякі російські ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що в Україні нібито планують заборонити називати зайця «русаком», оскільки ця назва асоціюється з росіянами та росією.

Фейк спростували фактчекери StopFake. 

Як доказ пропагандисти наводять 22-секундне відео начебто прямого ефіру на українському телеканалі «1+1». У новинному сюжеті про оборону Донецького аеропорту у 2014–2015 роках можна побачити рухомий рядок, в якому йдеться: «Зайця сірого» заборонять називати «зайцем-русаком» – Верховна рада України».

«Новинний сюжет», який пропагандисти поширюють як джерело своєї інформації, було відредаговано – у рухомий рядок навмисно додали дезінформацію про заборону назви «русак». У цьому можна легко переконатися, ознайомившись із оригінальним сюжетом телемарафону «Єдині новини». 

В офіційному акаунті програми «ТСН» на фейсбуці є повна версія трансляції марафону новин за 16 січня. 

З 6:18:55 відео можна переглянути сюжет журналістів телеканалу «Рада» про бої за Донецький аеропорт, який і був використаний пропагандистами. У рухомому рядку оригінального відео немає фрази «Зайцясірого» заборонять називати «зайцем-русаком» – Верховна рада України». 

Натомість там із посиланням на CNN повідомляється про те, що у Білому домі вважають, що «спроби Росії деморалізувати українців знову провалилися». 

До того ж ані в українських ЗМІ, ані на сайті Верховної Ради України немає жодної інформації про таку ініціативу. Водночас інформація про нібито заборону в Україні називати зайця «русаком» почала поширюватися ще з 19 грудня 2022 року, після того, як була опублікована на сторінці сатиричного інформаційного агентства «Панорама» у соціальній мережі «ВКонтакте».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024