Чому з український парків зникають птахи: причини та як це змінити

15 Січня 2023, 18:11
Чому з український парків зникають птахи: причини та як це змінити 3368
Чому з український парків зникають птахи: причини та як це змінити

Чисельність птахів в останні десятиліття в Україні постійно скорочується. 

Йдеться тут не лише про ті види, яким загрожує вимирання. Але і таким поширеним птахам як зяблики, вільшанки, перепілки, солов'ї, вівсянки, щиглики, шпаки, польові жайворонки тощо, пишуть на сторінці Дунайсько-Карпатської програми.

В Україні за останні десятиліття їх стало в рази менше. Найімовірніше, тут є багато причин і для кожного виду вони можуть різнитися: 

  • повсюдне використання отрутохімікатів і не дотримання технологій їх використання;
  • велика кількість безпритульних котів, та котів на вільному вигулі;
  • значне зменшення кількості комах, що слугують їжею для птахів;
  • зменшення кількості старих дуплистих дерев та мертвої деревини;
  • зміни клімату тощо.

Чому в наших парках все менше чутно спів птахів та що ми можемо із цим зробити розповідає Андрій Кийко – орнітолог, експерт Дунайсько-Карпатської Програми з питань екологічної освіти і просвіти, функціонування установ та об'єктів природно-заповідного фонду і збереження дикої фауни.

«Там, де раніше можна було нарахувати спів 5 солов'їв, сьогодні чутно тільки одного, і то не повсюдно. Там, де раніше постійно було чути голос самців перепілок – сьогодні їх немає. Польові жайворонки, які донедавна були поширеними у наших полях та луках, – сьогодні рідкість. Орнітологи в Україні чітко спостерігають тенденцію скорочення чисельності багатьох видів птахів у різних екосистемах. І міські парки та лісопарки – не вийняток», – розповідає Андрій Кийко. 

Зараз парки активно впорядковують. Та нерідко, із впорядкуванням йде і зникнення із парку певних видів птахів, або скорочення їхньої чисельності, адже під час впорядкування зрізають старі дерева. В дуплах старих дерев знаходять прихисток птахи. Тут вони не лише виводять потомство, але і зігріваються, щоб пережити холодну ніч взимку. До того ж на старих деревах багато видів птахів знаходять корм – комах та їхні личинки.

Також повсюдно викошують траву, не залишаючи її до достигання насіння. Чимало птахів (як, наприклад, щиглики) харчуються насінням рослин. 

У парках розчищають ділянки із густими кущами та молодими деревами. Такі ділянки є сховком для птахів та місцем, де є корм – ягоди та насіння

Крім того, люди надають перевагу екзотичним видам дерев та кущів, які не є привабливими для наших видів птахів

«Впорядкування парків – це добре. Вони повинні бути безпечні, зручні та привабливі. Але робити це потрібно, враховуючи та потреби птахів. Такі парки будуть привабливі не лише візуально, але і цікавіші в освітньому та пізнавальному аспектах та приваблюватимуть співом птахів. До того ж міські парки можуть бути місцем, що підтримує популяції навіть зникаючих видів, занесених до Червоної Книги України, наприклад зеленого дятла чи голуба-синяка», – пишуть на сторінці нацпарку.

Що для цього варто змінити: 

  • Висаджувати в парках дерева та кущі, які даватимуть поживу для птахів. Ягідні: такі як горобина, калина, черешня, вишня. А також із насінням – такі як модрина та ясен.
  • Забезпечити різноманітні умови. Варто принаймні окремі ділянки залишати трохи «захаращеними», де можуть жити гризуни та комахи, а також рости такі не надто привабливі для людей рослини-бур’яни як лопух чи чортополох, насіння яких є кормом для дрібних горобиних птахів. 
  • Підтримувати у парках існуючі, відновлювати або створювати нові невеликі за розміром ставки або струмки, оточені природною рослинність, які зможуть забезпечити птахів водою, особливо у спекотні дні, частково комахами та іншим кормом, пов'язаним із водними екосистемами залишати в парках мертву деревину та опале листя. Це не лише забезпечить птахів додатковим кормом, але і зробить ґрунт більш поживним. 
  • Зберегти старі дерева та дерева з дуплами там, де це можливо. 
  • Розвішувати штучні гніздівлі. Тепер, коли старих дерев в парках стає все менше - це повинно бути завданням не стільки вихованців біологічних гуртків чи школярів, а це повинні робити дорослі, що відповідальні за впорядкування та функціонування парку. 
  • Під час екстремально низьких температур та високому сніговій покриві варто підтримати птахів безпечним та поживним кормом. 
  • Доглядаючи чи впорядковуючи парки, варто залучати не лише ландшафтних архітекторів, але і науковців, зокрема орнітологів.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024