Сп'янілі від ягід птахи засинають посеред вулиць взимку: як їм допомогти

09 Січня 2023, 14:25
Сп'янілі від ягід птахи засинають посеред вулиць взимку: як їм допомогти 151719
Сп'янілі від ягід птахи засинають посеред вулиць взимку: як їм допомогти

У Чернігівській області близько двох десятків омелюхів загинули після того, як попадали на вулицю через сп'яніння від забродилих ягід. 

Як повідомила у «Фейсбуці» зооволонтерка Тіна Литвиненко, чотири птахи замерзли та ще 14 загинули від травм. Спочатку зоозахисники припустили, що їх затоптали люди. Згодом з'явилась версія, що група птахів вдарилася у скляну зупинку.

Волонтерам вдалось врятувати лише одного омелюха, але по місту далі літають зграї птахів з інтоксикацією.

Адміністратор сторінки «Тваринний світ України» Євген Руденко розповів, що подібні історії з омелюхами взимку трапляються часто, а особливо в теплі зими. Основу зимового раціону птахів становлять різноманітні ягоди, які під час тривалих відлиг починають бродити. Скуштувавши багато таких ягід птахи п'яніють та засинають, падаючи при цьому на землю в повній «відключці».

«Сам по собі цей стан для птахів не є загрозливим, протверезівши пташки просинаються та летять собі геть. Але для них у такому стані є дві великі загрози – холод та хижаки. Якщо на вулиці морози, то пташки банально замерзнуть та загинуть, так само як замерзають взимку п'яні люди на вулицях. Ну і звісно птахи у відключці – то ласий гостинець для бродячих котів, собак і навіть міських ворон та граків», – пише Євген Руденко. 

Тому людям рекомендують за можливості зібрати пташок у картонну коробку (або декілька коробок) та забрати їх у тепле приміщення де залишити у тихому та темному місці до повного протверезіння. Після чого можна сміливо випускати їх на волю.

Інформацію про сп'янілих омелюхів перевірили фактчекери. Читайте розбірПравда про те, що на вулицях можна побачити «п’яних» омелюхів

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024