Зоозахисники вимагають відкликати законопроєкт, який погіршить становище тварин та довкілля

01 Січня 2023, 13:11
Зоозахисники вимагають відкликати законопроєкт, який погіршить становище тварин та довкілля 1827
Зоозахисники вимагають відкликати законопроєкт, який погіршить становище тварин та довкілля

Президента України промять не допустити внесення на голосування у Верховну Раду законопроєкту №7689, який може призвести до порушення міжнародних зобов'язань України у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Відповідну петицію опублікували на сайті Офісу президента. 

Авторка Олена Гладій пише, що скасування цілої низки дозволів та ліцензій призведе до значного погіршення екологічної ситуації та ситуації з правами тварин та шкоди довкіллю. 

Такі зміни також стануть на заваді євроінтеграційного курсу України. Адже ці скасування будуть протирічати зобов'язанням і цілям щодо уніфікації нашого законодавства відповідно до європейських норм та практик.

«Зокрема, пропонується скасування тих дозволів, які зараз є єдиними інструментами контролю дотримання норм і правил у відповідних сферах. Жодної альтернативи існуючим регуляторним нормам не пропонується. При тому, мотивується тим, що деякі з цих дозволів непотрібні, бо їх і так всі ігнорують. Тобто, замість налагодження належного контролю за дотриманням існуючого законодавства пропонується просто скасувати обмеження в принципі і легалізувати беззаконня», – пише авторка петиції. 

У тексті петиції опублікували перелік негативних наслідків прийняття цього ЗП:

  • Безконтрольне розведення і утримання Червонокнижних тварин (фактично утримання тварин, що могли бути незаконно добуті) з погіршенням умов їх життя в клітках, бо не буде обліку та контролю з боку держави. Збільшення контрабанди таких тварин. 
  • Збільшення неконтрольованого полювання, що значно зменшить популяцію диких тварин. Це також призведе до значних втрат надходжень до бюджетів, які спрямовуються на охорону та відтворення державного мисливського фонду. Адже, відповідно до Порядку видачі ліцензій на добування мисливських тварин, ліцензії видаються після попередньої оплати їх вартості користувачами.
  • Без обліку, не буде перевірятись чи дотримуються правила поводження з тваринами під час експериментів на них. Життя експериментальних, лабораторних тварин сповнене страждань та випробувань. А без дотримання правил поводження — це буде суцільне пекло, з самого народження і до моменту смерті.
  • Повернення практики несанкціонованого використання тварин в розвагах: наприклад, у циркових виставах, утримання ведмедів на ланцюгу на території ресторанів і т.д. Без видачі дозволів, які хочуть скасувати, не будуть перевірятись ветеринарні умови і норми утримання. Хоча це жахливі явища, від якого відмовляється вже весь цивілізований світ. 

Також через прийняття закону може спричинити неконтрольовану діяльність, спрямована на зміни стану атмосфери, а ткож безконтрольне проведення випробувань і експериментів з радіоактивними чи хімічними речовинами. 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024