Чим можна і чим не варто підгодовувати птахів взимку: поради орнітолога

25 Грудня 2022, 09:00
Фото Максима Гаврилюка 3763
Фото Максима Гаврилюка

З різних причин більша частина дрібних птахів не доживають до другого року свого життя. Найбільше їх гине за несприятливого періоду – узимку. 

Тому птахів варто підгодовувати, щоб зменшити відсоток смертності. Українська Природоохоронна Група опублікувала рекомендації орнітолога Максима Гаврилюка. 

Дослідження свідчать, що успішна зимівля збільшує у птахів розмір кладки навесні. Тому зимова підгодівля – це спосіб підтримки чисельності популяцій деяких видів птахів.

Чим підгодовувати?

Універсальним кормом для більшості дрібних птахів є соняшникове насіння. Багато видів залюбки споживають несолоне сало. Також гарним кормом будуть різноманітні лущені горіхи (волоські, арахіс). Дятли залюбки скуштують цілі волоські горіхи. Для зерноїдних птахів підійдуть зерносуміші на основі пшениці, жита, кукурудзи, проса та ін.

Ні в якому разі не можна давати солоні та смажені продукти!

Не можна давати зіпсовані продукти.

Хліб краще не давати, або давати у невеликій кількості (разом з іншими кормами).

Які основні правила підгодівлі?

Головне – підгодовувати птахів у період сильних морозів снігопадів та ожеледі.
Якщо ви почали підгодівлю, важливо продовжувати її постійно, адже птахи звикають до місця, де можна знайти корм.

Які птахи найчастіше прилітають на годівнички?

Найбільш численним видом на годівницях у населених пунктах є три види птахів – велика синиця, хатній і польовий горобці (напівдиких голубів у цей перелік не включаємо). Нерідко до годівниць, навіть у містах, прилітають також синиця блакитна, повзик; рідше – зеленяк, костогриз, чиж, синиця чорна, дятел звичайний, жовна сива та інші.

Як зробити годівничку?

Для птахів важлива не естетика, а зручність та наявність корму. Тому для годівниці підійде пластикова пляшка з отворами або будь-яка дерев’яна конструкція з дахом. Важливо захищати корм від снігопаду, а в містах робити годівнички, недоступні для сизих голубів.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024