Українцям безплатно мінятимуть старі лампочки на енергозберігаючі LED-лампи

22 Грудня 2022, 17:14
Українцям безплатно мінятимуть старі лампочки на енергозберігаючі LED-лампи 7600
Українцям безплатно мінятимуть старі лампочки на енергозберігаючі LED-лампи

З нового року кожен повнолітній громадянин України зможе безкоштовно отримати п'ять світлодіодних ламп на заміну старих ламп розжарювання. І в такий спосіб зробить свій внесок у допомогу енергетикам щодо балансування електросистеми України. 

Про це зазначила Перший віце-прем'єр-міністрка, міністрка економіки України Юлія Свириденко у прямому ефірі Національного телемарафону, пише Урядовий портал

«Наразі, щоб знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру, нам доводиться впроваджувати різні, в тому числі нетрадиційні, заходи з енергоефективності. Проста заміна старих лампочок на нові LED-лампи може зекономити країні у пікові години до 1,5 гігавата електроенергії. Це дуже суттєва економія. Для порівняння: заміна 50 млн LED-лампочок розвантажить роботу цілого реактору атомної електростанції», – підкреслила Юлія Свириденко.

Зокрема, заміну 30 млн лампочок профінансує Європейський Союз. Уряд України працює над тим, щоб усі процедури з боку ЄС були завершені до кінця року і вже у січні програма стартувала.

Програма реалізовуватиметься через Укрпошту, а її механізм буде максимально спрощено. Людині, яка вирішить скористатися програмою, потрібно лише попередньо залишити заявку, прийти у відділення Укрпошти та обміняти 5 ламп старого зразка на 5 нових світлодіодних.

«Ми зробимо програму достатньо довгою для того, щоб усі громадяни України, які мають бажання замінити лампочки, могли скористатись цією можливістю», – зазначила Юлія Свириденко.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024