Волинські лісівники показали, як збирають насіння сосен та ялинок

19 Грудня 2022, 11:14
Фото ДП Колківське лісове господарство 2549
Фото ДП Колківське лісове господарство

На Волині лісівники розпочали заготівлю насіння сосни звичайної та ялини європейська. Проте спочатку лісівники заготовляють не саме насіння, а шишки. 

Це складна, але необхідна робота. Урожай збирають на ділянках, де ростуть найкращі високо бонітетні дерева, які відповідно і дають насіння гарної якості, пишуть на фейсбук-сторінці ДП Колківське лісове господарство.

Це постійні лісонасіннєві ділянки (ПЛНД), площа по лісгоспу яких складає 37,6 га. Плюсових насаджень – 18,6 га, а плюсових дерев – 49 шт.

Наразі підприємством вже заготовлено 10 тонн шишки сосни звичайної. Та зібрати шишки — це лише перший крок до отримання насіння готового до висівання. В подальшому його буде направлено на шишкосушарку, де за відповідних умов із шишок добуватимуть насіння.

З 1 середньої шишки можна отримати від 12 до 22 насінин, з яких лише 2/3 – життєздатні, а решта насіння – некондиційне. А із 100 кг шишок можна отримати лише близько 1 кг насіння.

«Згодом отримане насіння відправлять до лабораторії для визначення його кондиційності та класу якості. Зберігатиметься такий «скарб» у скляних бутлях, аж до висівання. Дозрілі соснові шишки чуйно реагують на зміну вологості навколишнього повітря, розкриваючись при малій і стискаючись при підвищеній вологості повітря. Тому там, де не потрібно точне вимірювання вологості, їх можна використовувати в якості гігрометра», – пишуть лісівники. 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024