Від агроотрути масово гинуть дикі гуси, що прилетіли зимувати на південь України

07 Грудня 2022, 10:31
Фото Інституту зоології НАН України зі сторінки Івана Русєва 2849
Фото Інституту зоології НАН України зі сторінки Івана Русєва

У різних кутках Південного Причорномор'я України знаходять загиблих птахів та ссавців. Загибель фіксують у межах нацпарку «Тузлівські лимани», куди злітаючись на водопій і ночівлю з агрополів в заплаву річки Хаджидер дикі птахи.

Як розповідає на своїй фейсбук-сторінці науковець та директор нацпарку Іван Русєв, адміністрації нацпарку вдалося довести питання загибелі диких птахів до спецекологічної прокуратури. 

За заявою адміністрації нацпарку відкрили кримінальне провадження. У рамках провадження на територію нацпарка при’їжджала слідча група. Спеціалісти відібрали для дослідження в рамках провадження 28 гусей білолобих, мартина жовтоногого та два луня – болотяний та польовий. 

Фото зі сторінки Івана Русєва
Фото зі сторінки Івана Русєва

За словами Русєва, розтин показав, що кров у птахів не звертається після крововиливів при отруєнні. Всі кровоносні судини в тілі розриваються, все залито кров’ю (див. фото розтину, яке зроблено в Інституті зоології НАН України)

«Масивні крововиливи у порожнину тіла. Кров незгорнута. Ще живі гуси харкають кров’ю і помирають на очах. Така ж клінічна картина спостерігалася в сірих журавлів та огарів – у асканійських птахів пару років тому, коли загинуло більш 2000 птахів (тільки знайдених)», – пише Русєв. 

Працівники нацпарку вимагають негайно знайти фермерів, які наймали людей для розкидання отрути, знайти поля і оперативно зробити все можливе, аби загибель не наростала.

«Потрібно зупинити цей жахливий процес і приклад дикунства фермерів, котрі заради прибутку вбивають все навколо себе. Потрібно притягнути до відповідальності винних», – каже науковець. 

Читайте також: Війна обриває крила: як бойові дії впливають на птахів

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024