Цієї зими повністю відновити енергосистему в Україні не зможуть

03 Грудня 2022, 13:09
Фотоілюстрація 2427
Фотоілюстрація

Повністю відновити енергосистему цієї зими в Україні не вийде. На це є низка причин. 

Про них голова Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус розповів в ефірі всеукраїнського телемарафону.

За словами Геруса, через постійні обстріли російських окупантів відновити всі пошкоджені об'єкти енергетичної інфраструктури протягом цієї зими неможливо, попри підтримку західних партнерів.

«Обладнання, яке є на складах у наших європейських партнерів, вже їде в Україну, його швидко передають. Однак протягом цієї зими відновити всі пошкоджені об'єкти енергетичної інфраструктури неможливо», – сказав Герус.

Він підкреслив, що українська енергосистема перебуває під постійними обстрілами російських окупантів, в Європі немає такої кількості обладнання, яку потребує Україна. Для його виготовлення необхідно щонайменше 6 місяців.

Герус додав, що Україна наразі ремонтує об'єкти власними силами, а дефіцит електроенергії компенсує почерговими відключеннями.

Щоо імпорту електроенернії, країна може імпортувати з Європи менш ніж 10% загального споживання електроенергії в країні. Однак це не допоможе повністю позбутися відключень світла.

За словами Геруса, імпорт електроенергії дозволить скорочувати період відключень. У години пік ми споживаємо близько 16 тис. МВт.

«Те, що ми можемо імпортувати, становить менш як 10% нашого споживання, тому одним імпортом не можемо закрити наші потреби», – пояснив Герус.

Крім того, російські обстріли пошкодили не тільки електрогенерувальні підприємства, а й мережі, якими струм поставляється з одного регіону в інший. Цю проблему імпорт вирішити не здатний.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024