Коні Пржевальського – на межі зникнення: цікаві факти до Дня пам’яті втрачених видів

30 Листопада 2022, 14:51
Коні Пржевальського. Фото з архіву Чорнобильського заповідника 3014
Коні Пржевальського. Фото з архіву Чорнобильського заповідника

30 листопада – День пам’яті втрачених видів. За історію людства на планеті зникли сотні видів тварин. 

Не лише з нашої вини, але, здебільшого таки, як наслідок господарювання й легковажної поведінки людини. Про це розповідають на сторінці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

«Деякі з видів більш відомі – тур, стеллерова корова, тарпан, сумчатий вовк, мандрівний голуб… Інших ми не знали, та вже й ніколи не побачимо вживу. Це безповоротні втрати в живому світі. І про це потрібно пам’ятати. Хоча б для того, аби захистити майбутнє тих видів, що перебувають під загрозою сьогодні», – пишуть на сторінці заповідника. 

От і мешканці Чорнобильськиого заповідника та загальні улюбленці – коні Пржевальського – мають найвищий природоохоронний статус «на межі зникнення». 

«У дикому середовищі цей вид дикого коня був винищений у минулому столітті. Заповідна територія стала для них новою батьківщиною, а, головне, надією жити далі», – кажуть у заповіднику. 

Коні Пржевальського: цікаві факти

Кінь Пржевальського – підвид дикого коня, що мешкає в Азії, відноситься до вимираючих видів. Зараз в світі налічується близько двох тисяч особин, і вся ця популяція походить від декількох тварин, відловлених на початку XX століття в Джунгарії. Нащадки тих коней вже протягом багатьох поколінь розводяться в неволі, в зоопарках і заповідниках світу.

На початку 1990-х кілька коней в якості експерименту були випущені в українську зону відчуження Чорнобильської АЕС, де вони стали активно розмножуватися. Зараз там їх близько ста особин.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024
16.03.2024