Як допомогти лелекам, що не відлетіли на зимівлю в теплі краї

25 Листопада 2022, 09:07
Фото Л. Гоцкалюк з фб-сторінки нацпарку Кременецькі гори 3759
Фото Л. Гоцкалюк з фб-сторінки нацпарку Кременецькі гори

Часто люди б'ють на сполох, прагнучи врятувати лелек. Проте, птахи не у всіх випадках потребують нашої допомоги. 

Як зазначає орнітолог Віталій Грищенко, заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника, з кожним роком все частіше окремі птахи або й невеликі групи залишаються зимувати. Про це пишуть на фейсбук-сторінці наупарку «Дермансько-Острозький».

Для птахів, що не відлетіли, головне – знайти їжу, морози самі по собі не страшні. Лелеки витримують до -20 °С. Коли зима без сильних морозів, є чимало незамерзаючих боліт та водойм. Але при будь-якій погоді є постійне джерело їжі –сміттєзвалища біля великих міст. Там зимуючих лелек частіше всього і можна зустріти. Якщо птах нормально літає, краще його не чіпати, можна наробити лиха. Відловлювати має сенс лише поранених, хворих чи ослаблених лелек.

«Водночас без потреби підгодівлею птахів займатися не варто, бо птах, який міг би полетіти кудись південніше, затримається, а коли раптово вдарять сильні морози, може постраждати. Тут потрібен індивідуальний підхід. Якщо лелека десь крутиться день-два, то краще хай сам дає собі раду. Якщо ж птах залишився на зиму в якомусь певному місці, можна влаштувати пункт підгодівлі», – розповідає орнітолог. 

Поради, як допомогти лелекам пережити морози (за матеріалами Подільського клубу любителів птахів «Aves»): 

Організовуйтеся в ініціативні невеликі групи і зробіть розвідку: чи немає поблизу вашого населеного пункту лелек.

  • Якщо ви знаєте місце, де зупинилися лелеки, не треба здіймати довкола нього галас і приваблювати туди велику кількість людей. Птахам потрібен спокій, бо коли вони стоять, то менше витрачають енергії. Кожен наступний їх політ і здіймання в небо, це витрата енергії, а це небезпечно для їх життя.
  • Якщо ж ви бажаєте і можете допомогти – краще облаштуйте для них годівничку. Підходити до лелек на відстань ближче ніж 20-30 м не бажано. На цій відстані можна розкласти на снігу, чи розчищеній галявині, сіно, солому чи гілки і викладати на них їжу для птахів.
  • Основний корм лелек – це комахи, риба, земноводні, гризуни. Рослинну їжу ці птахи не вживають! Тому зерно, хліб, варену картоплю та ін. ці птахи їсти інколи й будуть, але користі це їм не принесе. Лелек слід годувати рибою, м’ясом або яйцями. Риба може бути морська чи прісноводна, але категорично НЕ СОЛЕНА! Лелека не вміє жувати їжу, він ковтає цілим куском, тому вся підготовлена для нього їжа повинна бути подрібнена. М’ясо може бути у вигляді відходів: курячі голови, тельбухи та ін.
  • Подібна підгодівля має ще й інший бік медалі. Якщо птахи не будуть їсти розкладену їжу, вона привабить чотирилапих хижаків (собаки, лиси), які створять додатковий фактор неспокою, а можливо і смертельну небезпеку для птахів. Тому слід добре продумати сам процес підгодівлі, щоб принести птахам користь, а не шкоду. Відійдіть на відповідну відстань, переконайтесь, що птахи помітили, знайшли їжу.
  • Якщо ж птахи зовсім ослабли і не реагують на рухи людей, їх слід забрати, відігріти і підгодовувати, тимчасово розмістивши в господарських будівлях разом із домашніми тваринами.

Важливо: допомагати лелекам треба з розумом і довіряти рекомендаціям орнітологів, зоологів, біологів, екологів, котрі вам підкажуть, як правильно піклуватися про птахів, не створюючи зайвої паніки, як надати допомогу так, щоб їм не нашкодити.

Читайте також: На Острожчині помітили лелек, які не відлетіли в теплі краї

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024