Перелік нацпарків, які деокупували ЗСУ на Миколаївщині та Херсонщині

22 Листопада 2022, 11:00
Джерело: Українська природоохоронна група 1639
Джерело: Українська природоохоронна група

Заповідні території правобережної частини Херсонщини та південно-східної частини Миколаївщини звільнені від окупантів. 

Які саме цінні охоронювані території звільнено і чим вони особливі, розповіли на фейсбук-сторінці Української природоохоронної групи. 

НПП «Кам'янська січ». Територія парку має велике історичне значення. Тут на високому березі Дніпра (тепер Каховського водосховища) у XVIII ст. розташовувалась козацька Кам'янська січ. Сьогодні тут функціонує відділення національного заповідника «Хортиця».

На території парку зростає понад 500 видів судинних рослин, серед них 46 особливо цінних видів, які перебувають під охороною. Зокрема, наголоватки волошкові включено до Резолюції № 6 Бернської конвенції, а також рідкісні оселища. 

Частково звільнено НПП «Нижньодніпровський», який є найбільшим в Україні та охоплює дельту Дніпра від Каховського водосховища до Бузького лиману. Територія нацпарку — одна з найцінніших природних заплавно-літоральних комплексів в Європі. Лише в нижній течії — від Каховської ГЕС до Дніпровсько-Бузького лиману — річка Дніпро зберегла свій відносно природний стан.

У парку відмічено 71 вид тварин та 32 види рослин, що включені до Світового Червоного списку МСОП, до Європейського Червоного списку, до Червоної книги України та до Червоного списку Херсонської області.

Тут розташовані чинні об'єкти природно-заповідного фонду України та водно-болотне угіддя міжнародного значення «Дельта р. Дніпро» (Рамсарські угіддя). 

На жаль, заплава та лівобережні райони нацпарку досі окуповані, а центральна частина перебуває на лінії фронту...

Деокупований також відомий Станіславський заказник (Станіславський каньйон). 

Загалом на Херсонщині деокуповано 25 територій природно-заповідного фонду загальною площею понад 18 тис.га. Це приблизно 13% природно-заповідного фонду Херсонщини. Тут також зосереджені інші природні території, які чекають заповідання й збереження для наших нащадків. 

Утім, більшість об’єктів ПЗФ правобережжя Херсонщини наразі перебуває на лінії фронту — НПП «Кам'янська січ», заказники «Станіславський», «Олександрівський», «Широка балка», «Софіївський» — від ворога ці території відділяють акваторії Каховського водосховища, річки та Дніпровський лиман.

До моменту звільнення Миколаївщини та частини Херсонщини серед парків, які найбільше страждали від воєнних дій, був РЛП «Висунсько-Інгулецький» на Миколаївщині: через парк проходила лінія фронту. Частково парк був окупований, а саме заказник «Мурахівський», що входить до його складу. 

На Миколаївщині звільнені ботанічні заказники «Івано-Кепіне», «Єлизаветівка» та ландшафтний заказник «Біла Криниця»

Окупованими на Миколаївщині залишаються 3 об’єкти природно-заповідного фонду: ділянки Чорноморського біосферного заповідника (Воложин ліс, о. Довгий, о. Круглий), НПП «Білобережжя Святослава», РЛП «Кінбурнська коса». Загальна площа окупованого природно-заповідного фонду Миколаївщини становить близько 18 тис. га.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024