Збитки довкіллю від війни в Україні сягнули 37,4 мільярдів євро – Міндовкілля

06 Листопада 2022, 13:53
Фото зі сторінки міністра довкілля Руслана Стрільця 2908
Фото зі сторінки міністра довкілля Руслана Стрільця

Від початку війни Міндовкілля зафіксувало понад 2 200 злочинів проти довкілля. 

Про це 6 листопада у Міжнародний день з попередження експлуатації навколишнього природного середовища під час воєн та збройних конфліктів повідомив міністра довкілля Руслан Стрілець на свої сторінці у фейсбуці. 

Шкода довкіллю вже перевищила 1 373 млрд гривень, або понад 37,4 млрд євро. З них найбільше страждає повітря від горіння нафтопродуктів та лісових пожеж. 927 млрд гривень – такою є матеріальна шкода від забруднення повітря.

За словами міністра, розрахунки зроблені за п'ятьма новими методиками Міндовкілля: водним ресурсам, ґрунтам, атмосферному повітрю, лісовому фонду, Азовському та Чорному морям. Ще спеціалісти допрацьовують дві нові методики – для обрахунку збитків надрам, територіям та об’єктам природно-заповідного фонду.

«Цікаво те, що 27 травня 2016 року Асамблея ООН з навколишнього середовища прийняла резолюцію, якою визнала роль здорових екосистем і раціонально (!) керованих ресурсів у зниженні ризику збройних конфліктів. Що відбувається? росія, маючи незліченні природні багатства зазіхає на те, чим володіє Український народ. Маємо не просто нераціональне використання природних ресурсів – російське вторгнення перетворює на згарище те, що їй не належить і не належатиме ніколи», – написав міністр.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024