У селі на Волині чоловік будує екохату з дерева, соломи та глини

16 Жовтня 2022, 19:35
У селі на Волині чоловік будує екохату з дерева, солими та глини 3281
У селі на Волині чоловік будує екохату з дерева, солими та глини

Житель села Дерно Луцького району Олександр Гуч будує двоповерховий екологічний дім. 

Чоловік зробив каркас будинку з дерева, а стіни – з соломи, переважно житньої, аби не розводились гризуни, – розповів волинянин Суспільне.Волинь.

Щодо технології, говорить Олександр Гуч, то спершу вимішується глина з піском. Після того, як ця суміш стає однорідною, додається дрібна солома. Отриману масу вимащує на стіни хати. У роботі використовує рукавиці, щоб берегти шкіру, від холоду зокрема.

Серед переваг екологічної будівлі, зі слів Олександра Гуча – це хороша теплоізоляція.

«Хата однозначно буде тепліша, ніж звична цегляна чи з інших матеріалів. Коли на вулиці спека, глиняні стіни дають гарну прохолоду, а ввечері, коли сонце сідає, стіни прогріваються і всередині в хаті тепло», – каже чоловік.

Площа будинку з горищем становить 140 квадратних метрів. Із цегли, зазначив волинянин, тут лише несучі стіни. Зі слів автора ідеї спорудження екобудиночка, будує його з 2019 року. Олександру Гучу вдалося облаштувати дах з металопрофілю, провести електропроводку, інші роботи продовжує виконувати.

Допомагає Олександрові облаштовувати екобудинок товариш Сергій Стасюк, інженер-будівельник за професією.

«Дуже багато плюсів – це теплоізоляція, шумоізоляція. Серед мінусів – це горючість такого матеріалу, але якщо правильно оздобити: відразу потрібно штукатурити глиною з обох боків», – зазначив волинянин.

Як розповів доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії луцького вишу Орест Пахолюк, серед переваг такого будинку – екологічність, вартість і швидкість будівництва. Говорить: повинно бути технологічне облицювання глини або її варто поновлювати щороку. 

«Таке будівництво в собі таїть чимало нюансів і деталей, які можуть повпливати на якість житла. В першу чергу, це якість проведення будівельних робіт. Якщо там є недоліки, то в будинку будуть і продування, і протяги», – додав викладач.

Завершити будівництво екохати Олександр Гуч планує за декілька років. На обійсті чоловік посадив сад, вирощує плодові дерева та мріє про дітей, яких виховуватиме із дружиною у власному будинку.

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024