У селі на Закарпатті виготовляють до 200 кілограмів солодкої паприки на рік

08 Жовтня 2022, 16:08
Паприку закарпатці кришать ногами 2551
Паприку закарпатці кришать ногами

Майже 200 тонн солодкої паприки у рік виготовляють жителі у селі Велика Добронь Ужгородського району. Перець тут садять 50 років. 

Про це розповіла місцева депутатка селищної ради Мар’яна Сенькіна, пише Суспільне.

Місцеві жителі сіють насіння навесні, перший урожай збирають влітку, а восени сушать і перемелюють паприку. Жителька Великої Доброні Єва Балог разом з родиною цьогоріч зібрала майже три сотні кілограмів перцю.

Читайте також: В парку Ужгорода інвентаризували дерева за американською системою «iTree Eco»

«На початку квітня ми сіємо насіння. А наприкінці травня висаджуємо розсаду, коли вона досягає 20-25 см. Перець постійно потрібно поливати, оприскувати і полоти. Зараз його сушать, перемелюють і збирають насіння на наступний сезон. Коли ми його зібрали, треба скласти в сітку, для того, щоб ми могли його висушити на сонці. Зараз ми його не нанизуємо, а складаємо в сітку», – каже жінка.

«Сушать перець на сонці, а потім у сушарці за температури не менше 28 градусів. Потім кришать ногами і несуть у млин», – пояснює Єва Балог.

«Кілограм меленої паприки коштує 200 гривень. З цього мішка вийде 15 кілограмів молотого перцю на продаж», – розповіла жителька села Валерія Шиттів.

Спецію місцеві жителі використовують для приготування страв, а також продають. 

«Паприка – це приправа, змолота з сушеного м’ясистого перцю. Вирощують селяни нашої громади його гектарами. Робити це, я б сказала, нелегко. Тому, що це досить примхлива культура. Вона потребує багато води. Добронська паприка вже стала брендом», – наголошує депутатка Великодобронської сільської ради Мар’яна Сенькіна.

Вона каже: за один сезон тут виготовляють до 200 тонн солодкої паприки.

 

 

Коментар
07/09/2024 Субота
07.09.2024
06.09.2024
05.09.2024