П'ять матеріалів Еко.Району про тварин та війну

04 Жовтня 2022, 12:20
П'ять матеріалів Еко.Району про тварин та війну 2482
П'ять матеріалів Еко.Району про тварин та війну

4 жовтня відзначають Всесвітній день захисту тварин. Кожну годину на нашій планеті безповоротно зникають три види тварин. Щодня кожен восьмий птах – на межі зникнення. За останні 40 років риб стало на 76% менше. За останні 25 років біологічне різноманіття Землі скоротилося більш ніж на третину.

Війна в Україні поставила під загрозу існування багатьох представників фауни. В окупації сьогодні перебувають національні парки. Від обстрілів та пожеж гинуть сотні тисяч тварин, зникають цілі популяції, пд загрозою зникнення – червонокнижні представники фауни. 

Про те, як війна впливає на тваринний світ України, читайте у підбірці матеріалів на Еко.Район. 

 

Війна обриває крила: як бойові дії впливають на птахів

Пернаті, подібно як і люди, гинуть внаслідок бойових дій, покидають свої родинні гніздечка та мігрують, втрачають потомство. Сховатись їм від обстрілів ніде: укриттів, які б захищали від ракет чи снарядів, птахи не мають. 

За різними даними, орнітофауна нашої країни налічує понад 400 видів. Скільки їх залишиться по війні, сьогодні ніхто точно не скаже.

Журналістка Еко.Район поспілкувалася з орнітологами з різних міст України про те, як війна позначається на житті птахів та до яких наслідків у майбутньому це може призвести. 

Орнітолог підгодовує мартинів у Рівному. Фото Василя Ільчука
Орнітолог підгодовує мартинів у Рівному. Фото Василя Ільчука

 

Тварини з окупації: як у Рівненському зоопарку живуть врятовані від війни єноти, мавпи та альпаки

Близько 60 тварин-переселенців із обстріляних регіонів прийняли у Рівненському зоопарку. З початком повномасштабної війни сюди переїхали мавпи з Київщини, єноти з Дніпропетровщини, альпаки з Харкова

Керівництво зоопарку розповідає, приймали до себе в першу чергу тих звірів, яких знали як утримувати. Для нових жителів створили чіткий раціон, а працівники стежать за ними.

Про те, як евакуйовували чотирилапих, наскільки швидко нові мешканці адаптувалися до умов рівненського зоопарку, а також як уживаються з «місцевими» обивателями, читайте у матеріалі

 

Хвостаті заручники війни: у прифронтовому Миколаєві зросла кількість бездомних тварин 

З початком війни Миколаїв майже щодня піддається обстрілам окупантів. 

За словами міського голови Олександра Сєнкевича в місті залишається половини жителів – близько 200 тисяч. Чимало людей, які покинули місто, залишили й своїх домашніх улюбленців. 

Проблема безпритульних тварин для майже мільйонного Миколаєва є однією із давніх. Але зараз, за словами волонтерів, кількість бездомних собак та котів виросли в кілька разів, а от охочих брати їх до себе – небагато. 

Більше читайте за посиланням

 

Перегузня і війна: що загрожує червонокнижній тварині, яка живе в зоні бойових дій

Схожа до куниці, з яскравим забарвленням і без  страху до людей. Це перегузня звичайна, червонокнижний вид хижих ссавців, родини куницевих. 

Ареал поширення цього звіра в Україні знаходиться в зоні бойових дій та окупованих росіянами територій Донеччини та Луганщини. 

Наскільки загрожує ведення бойових дій перегузні читайте ТУТ

 

Дика природа на межі. Як війна зупинила важливий проєкт з охорони Полісся

Великий міжнародний проєкт з охорони природи, який реалізовували на Поліссі з 2019 року, зупинили через звинувачення організаторів в екстремізмі та війну в Україні. 

Амбітний проєкт, який об'єднав чотири країни та мав на меті зберегти та показати світові унікальність Полісся, втратив усі можливості. 

Зараз природа Полісся під загрозою через воєнні дії. Які були плани, чого вже вдалося досягти та чи є надії на поновлення, читайте у матеріалі.

Фотографія коня Пржевальського. Зроблена на території Чорнобильської зони за допомогою фотопастки
Фотографія коня Пржевальського. Зроблена на території Чорнобильської зони за допомогою фотопастки

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024
16.03.2024