На Львівщині презентували маршрут до найбільш цінних територій спадщини ЮНЕСКО

03 Жовтня 2022, 14:29
На Львівщині презентували маршрут до найбільш цінних територій спадщини ЮНЕСКО 1639
На Львівщині презентували маршрут до найбільш цінних територій спадщини ЮНЕСКО

У природному заповіднику «Розточчя» презентували екоосвітній маршрут «Давні букові ліси Розточчя» до найбільш цінних територій заповідника – територій спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи». 

Про це Еко.Район повідомили у ГО «Дунайсько-Карпатська Програма».

За словами активістів, відвідувачі матимуть змогу побачити унікальний буковий давній ліс, практично не змінений внаслідок людської діяльності.

Маршрут створили в рамках проєкту ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» у співпраці із природним заповідником «Розточчя» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу в межах EU4USociety.

Усі заповідники України відповідно до законодавства закриті для туризму, тут дозволено проводити лише екоосвітні заходи. Такі обмеження продиктовані необхідністю зберегти ці території. Проте часто в громадськості немає достатньо розуміння цінності таких територій, що породжує певне напруження в місцевих громадах. 

«Зменшити соціальну напругу можна, якщо, частково відкрити (дуже обережно і контрольовано) такі території для громадськості. Це можна зробити відповідно до вимог закону - адже, за законом екоосвітні заходи дозволено проводити навіть на таких цінних територіях. Таким чином відвідувачі мають змогу побачити і дізнатися більше про цінність та особливість такої території, а з іншого боку – вплив відвідувачів буде зведений до мінімуму», – каже заступниця директора з наукової роботи ПЗ «Розточчя» Галина Стрямець. 

«Під час війни ми втрачаємо багато цінних природних територій. Основним завданням природоохоронного руху є зберегти максимальну кількість природних цінностей там, де сьогодні це можливо зробити. Території природної спадщини є предметом національної гордості та потребують відповідального збереження», – зазначив керівник ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» Богдан Проць.  

Довідка: Давні букові ліси природного заповідника «Розточчя» внесені до Державного реєструнаукових об’єктів, що становлять національне надбання України. Ідеться про 384,8 га старовікового природного лісу віком 160 – 200 років.

Давні букові ліси природного заповідника «Розточчя» розміщені на північно-східній межі суцільного ареалу поширення бука лісового в Європі і мають найбільшу площу та найкраще збережені саме в регіоні Розточчя. Давні букові ліси Розточчя відповідають критеріям природних лісів і, за умов збереження, в майбутньому перейдуть у стан пралісів.

Рішенням 41 засідання Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (7 липня 2017 року в м. Кракові) найбільш визначні ділянки букових пралісів та давніх лісів 10 країн Європи успішно пройшли експертну оцінку Міжнародного союзу охорони природи (IUCN) і внесені до Списку Всесвітньої природної спадщини. Об’єкт отримав назву «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи». Його ядрова зона – понад 91 тис. гектарів. Серед європейських країн Україна посідає перше місце за площею об’єкта – майже 29 тис. га. Із 78 ділянок у 12 країнах Європи 10 ділянок розташовані в Україні.

Праліси та давні букові ліси – це ліси, які тривалий час розвивалися без істотного впливулюдини. Для таких лісів характерна різноманітна структура та оптимальні умови існування для численних біологічних видів. Це еталони для формування біологічно стійких і високопродуктивних лісів.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу». 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024