Витік газу з Північного потоку може спричинити кліматичну катастрофу

29 Вересня 2022, 18:20
Витік газу з Північного потоку може спричинити кліматичну катастрофу 890
Витік газу з Північного потоку може спричинити кліматичну катастрофу

Пошкодження газопроводу «Північний потік», через яке утворився 700-метровий басейн киплячої води в Балтійському морі, може спричинити кліматичну катастрофу.

Про це пише видання Bloomberg передає Українська правда.

За оцінками уряду Німеччини, в результаті викидів в атмосферу потрапило близько 300 тисяч тонн метану, одного з найпотужніших парникових газів.

Ця кількість газу матиме приблизно такий же вплив на клімат, як викиди приблизно 5 мільйонів автомобілів у США за 20 років.

Причина трьох майже одночасних розривів трубопроводу не була підтверджена, але урядовці з Німеччини та США заявили, що інцидент схожий на диверсію.

Читайте також: Хімія війни: як Росія примножує екологічну катастрофу у Європі

Попри те, що газопровід «Північний потік-1» зупинили, а «Північний потік-2» ніколи навіть не запускався, усі вони містили природний газ під тиском, переважну більшість якого становить метан.

«На трубопроводах немає механізмів стримування, тому весь вміст труб, ймовірно, витече», – йдеться в заяві відомства.

Протягом перших 20 років перебування в атмосфері метан має в 84 рази більшу теплову здатність, ніж вуглекислий газ, але після цього швидко розкладається.

Оцінюючи вплив витоку метану на клімат, вчені зазвичай перетворюють метан в еквівалент CO2, використовуючи коефіцієнт потенціалу глобального потепління за 20 років або помножуючи потенціал впливу викидів на збільшення глобального потепління впродовж 100 років.

Німеччина, використовуючи 100-річний коефіцієнт перерахунку, вирахувала, що витік дорівнює приблизно 1% загальних викидів країни.

Два з трьох витоків відбулися у винятковій економічній зоні Данії, поблизу острова Борнхольм у Балтійському морі.

Тамтешні чиновники заявили, що більше половини газу з розірваних трубопроводів уже витекло в Балтійське море і очікують, що залишок газу витече впродовж тижня.

За даними Данського енергетичного агентства, викиди метану становитимуть приблизно 32% річних викидів парникових газів країни.

Нагадаємо, 26 березня на "Північному потокц-2" зафіксували різке падіння тиску у трубопроводі, яке сталось в результаті пошкодження.

Згодом падіння тиску зафіксували і на «Північному потоці-1», де також було виявлено пошкодження.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024