В Україні більше 300 громад готові брати участь у кліматичному русі

28 Вересня 2022, 16:07
В Україні більше 300 громад готові брати участь у кліматичному русі 671
В Україні більше 300 громад готові брати участь у кліматичному русі

В Україні більше 300 громад є підписантами Угоди мерів, що свідчить про готовність брати участь у кліматичному русі. 

Як повідомляють на сторінці Української кліматичної мережі, вже створені 163 плани дій зі сталого енергетичного розвитку. В них 96 планів дій сталого енергетичного розвитку та клімату, тобто уже з кліматичною складовою.

Головною перешкодою для міст у реалізації проєктів у сфері енергетики та клімату, за словами екологів, була і є не відсутність амбіцій, а відсутність достатньої фінансової підтримки, адже в Україні фактично немає урядових інструментів, інституцій для підтримки кліматичних амбіцій громад. Фонд енергоефективності працює з ОСББ, а не з громадами.

«Поки Україна переживає війну, світ більше турбується про кліматичну кризу. Ми як кандидати в члени ЄС теж будемо вимушені враховувати зобов’язання зі зниження викидів вуглецю та адаптацію до зміни клімату під час післявоєнного відновлення. І думати про кліматичні плани уже час, вважають експерти. Адже прояви зміни клімату, які спостерігаємо в Україні, зокрема посилення посухи, спеки, почастішання злив, буревіїв, вимагатимуть перебудови інфраструктури населених пунктів протягом найближчих 10-15 років», – пишуть активісти. 

Після війни Україна сподівається на зовнішнє фінансування і допомогу донорів, тож краще, що можуть зробити зараз міста, це готувати плани відновлення із врахуванням сталого енергетичного розвитку та кліматичної складової.

ДовідковоУгода мерів – загальна ініціатива Європейського союзу за участю місцевих і регіональних органів влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищити енергоефективність та використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Підписанти Угоди беруть на себе зобов’язання зменшити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи таким чином «зеленому» економічному зростанню та підвищенню якості життя.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024