Через окупантів вигоріли тисячі гектарів території Кінбурнського півострова на Миколаївщині

20 Вересня 2022, 11:16
Через окупантів вигоріли тисячі гектарів території Кінбурнського півострова на Миколаївщині 925
Через окупантів вигоріли тисячі гектарів території Кінбурнського півострова на Миколаївщині

Через окупантів вигоріло 3 708 гектарів території Кінбурнського півострова на Миколаївщині. Загальна шкода атмосферному повітрю, спричинена пожежами, становить понад 15,63 млрд гривень.

Про це повідомляє пресслужба Державної екологічної інспекції України.

Фахівці Держекоінспекції провели розрахунок розміру шкоди, зумовленої забрудненням атмосферного повітря внаслідок пожеж, що виникли у результаті збройної агресії російських військ, на Кінбурнському півострові: 

  • у період з 15 березня по 3 липня горіли території Національного природного парку «Білобережжя Святослава» та Регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса», що знаходяться у межах півострова, вогнем було охоплено 2 109 га площі,  сума збитків довкіллю склала 5,7 млрд гривень;
  • у період з 1 березня по 3 липня в межах Василівського та  Кінбурнського лісництва ДП «Миколаївського ЛГ» (загальна площа 4272 га), зафіксовано 22 випадки лісових пожеж площею 1599,81 га, шкода довкіллю становить понад 9,93 млрд гривень.

Читайте також: Горять ліси та дрейфують міни: як війна вплинула на стан природних парків Миколаївщини

 

Довідково. Кінбурнський півострів відділяє Дніпровсько-Бузький лиман від Чорного моря. Розташований у межах Херсонської та Миколаївської областей та має декілька природоохоронних об’єктів: дві ділянки Чорноморського біосферного заповідника (Волижин ліс та Солоноозерна), Національний природний парк  «Білобережжя Святослава», Регіональний ландшафтний парк  «Кінбурнська коса», водно-болотні угіддя «Ягорлицька затока» та ін. 

Площа заповідних об'єктів півострова складає 68 % від усієї його площі. Крім того, півострів є важливою частиною «екологічного коридору», в межах якого пролягають міграційні шляхи величезної кількості птахів. 

Згідно з даними науковців тут можна зустріти близько 300 видів пернатих, адже на цій території склалися сприятливі умови для їх гніздування, сезонних концентрацій та зимівлі. У 2001 р. на Кінбурні зафіксували рекордну для Східної Європи кількість пеліканів рожевих, яких занесено до Червоної книги України.

Наразі Кінбурнський півострів – це унікальна територія, неповторна екосистема, що постійно та нещадно зазнає негативного впливу унаслідок пожеж, спричинених військовою агресією. 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024