Назвали причину почервоніння води у річці Інгулець в Кривому Розі

19 Вересня 2022, 13:00
Якість води у річці Інгулець повертається до нормального стану, – Держекоінспекція 1321
Якість води у річці Інгулець повертається до нормального стану, – Держекоінспекція

За даними Держекоінспекції, пігмент червоного кольору, який спостерігали у воді мешканці та ЗМІ у річці Інгулець в Кривому розі, осідає і вимивається.

Стан води в Карачунівському водосховищі в нормі згідно з проведеними 17 версеня лабораторними дослідженнями. Про це повідомляють у пресслужбі Міндовкілля. 

Фахівці ДЕІ Придніпровського округу відібрали проби на межі кордону Кіровоградської та Дніпропетровської області. За даними Держводагентства, спеціалісти ведуть роботи на гідроспоруді, що вже призвело до поступового зменшення витрат води в річці. Рівень води у Карачунівському водосховищі за добу не змінився та становить 57,72 м при нормі – 59,00 м. Також щоденно Держводагентство відбирає проби на гідропосту Андріївка. 

Попередні результати відібраних 16 вересня проб води у р. Інгулець в межах м. Кривий Ріг за 13 показниками свідчать, що якість води перебуває в межах нормативних значень для питних потреб у трьох відібраних пробах. Але вміст хлоридів у воді р. Інгулець на водпосту Андріївка (60 км від м. Кривий Ріг) протягом минулої доби мав значні коливання – максимальна відмітка сягнула 2200 м/л (16.09 - 1180 мг/л) при нормі 350 мг/л для питних потреб.

Станом на ранок 17 вересня вміст хлоридів становить 220 мг/л. Жорсткість зменшилась від 19 до 6 мг-екв/л, при нормі 7 мг-екв/л для питних потреб. Це пов’язано з проходженням хвилі води з високим вмістом солей. 

За якісним станом річки Інгулець на територіях Дніпропетровської, Кіровоградської та Миколаївської областей проводитимуть подальші спостереження. Держводагентство у короткі строки має розробити оперативні та довгострокові прогнози змін екологічного стану річки та план заходів щодо її оздоровлення. 

Нагадаємо, 14 вересня російські військові нанесли ракетного удару по гідротехнічних спорудах на західних околицях м. Кривого Рогу Дніпропетровської області. Внаслідок ракетного удару було пошкоджену греблю Карачунівського водосховища.

16 вересня у ЗМІ та серед населення почало ширитися занепокоєння щодо зміни забарвлення річки Інгулець в м. Кривий Ріг до червоного та коричневого кольорів. 

Потенційна причина – наявність у місцевому грунті, породах та матеріалах, що використовуються для відновлення водоскидної споруди, мінералу заліза «гематиту» або іншими словами «кривавого каменю».

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024