У Верховній Раді можуть дозволити утримання диких тварин у неволі

08 Вересня 2022, 19:05
У Верховній Раді можуть дозволити утримання диких тварин у неволі 2307
У Верховній Раді можуть дозволити утримання диких тварин у неволі

У Верховній Раді зареєстровано кричущий законопроєкт щодо тварин.

Подія відбулась 22 серпня 2022 року. Про це йдеться на фейсбук-сторінці UAnimals.

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт #7689 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)». 

Читайте також: Уряд дав старт реформі лісової галузі

Уряд заявив його як такий, що скасовує дозволи, які є недоцільними й економічно невиправданими щодо підтримки суб’єктів господарювання у період воєнного стану та післявоєнний період в Україні.

Однак, вищезгадані дозволи в першу чергу – це:

  • дозвіл на право займатися розведенням у напіввільних умовах чи в неволі видів тварин, які занесені до Червоної книги України;
  • дозвіл на утримання диких тварин у неволі;
  • дозвіл на добування мисливських тварин зі зазначенням способу добування і його відповідності вимогам законодавства;
  • дозвіл на проведення наукових експериментів над тваринами;
  • дозвіл на проведення заходів із залученням тварин;
  • дозвіл або сертифікат на ввезення в Україну і вивезення за її межі об'єктів тваринного світу;
  • дозвіл на переселення тварин у нові місця перебування, акліматизацію нових для фауни України видів диких тварин, а також на здійснення заходів щодо схрещування диких тварин.
  • Окрім того, до повноважень центрального органу виконавчої влади тепер не входить контроль за наявністю дозвільних документів на утримання та розведення диких тварин.

Всі ці дозволи є пересторогою від використання червонокнижних тварин в комерційних цілях. Так само як і недопущення жорсткого поводження. 

І зрештою, уникнення загрози зникнення тваринного світу України внаслідок заселення її території чужорідними видами тварин.

Окрім того, виключення дозволу на добування мисливських тварин означатиме безконтрольний їхній відстріл. Самі користувачі мисливських угідь не сплачують кошти за їхнє користування. І тому мисливська галузь не є статтею наповнення бюджету й підтримки економіки країни в цілому.

В зв'язку з цим, UAnimals закликає народних депутатів України не підтримувати даний законопроєкт щодо дозволів, які стосуються довкілля та тваринного світу зокрема! Просимо розголосу та реакції громадськості щодо цього законопроєкту!

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024