Чи збирають жителі Закарпаття гриби під час заборони відвідувати ліси

08 Вересня 2022, 15:27
Чи збирають жителі Закарпаття гриби під час заборони відвідувати ліси? 2373
Чи збирають жителі Закарпаття гриби під час заборони відвідувати ліси?

13 серпня Рада оборони Закарпатської області прийняла рішення заборонити відвідувати ліси. Журналісти з'ясовували чи ходять люди до лісу та, чи збирають гриби.

Про це розповіла продавчиня з Хустського району пише Суспільне.

200 гривень – ціна за кілограм білих грибів на Закарпатті. 

Жінка привезла гриби до обласного центру. За її словами, цього року таких смаколиків мало, бо ходити по гриби не можна.

У селі Циганівці Ужгородського району побували кореспонденти Суспільного. За час зйомки, а це понад 30 хвилин, не зустріли жодної людини, яка збирала гриби.

На продуктових ринках Ужгорода гриби продавала одна жінка на базарі в мікрорайоні «Новий». Від коментарів вона відмовилася. За кадром розповіла, що привезла гриби з Хустського району. За кілограм білих грибів просила 200 гривень, а за інші – 150.

«З 13 серпня у Закарпатській області жителям заборонили відвідувати ліси. Таке рішення прийняла Рада оборони області», – розповів речник Закарпатської ОВА Роман Молдавчук.

Читайте також: На аукціоні продали дозволи для розробки п'яти закарпатських родовищ

«Були два фактори, а саме: високий рівень пожежної небезпеки, котрий існував через погодні умови, а також звернення громадських організацій щодо того, аби ми як військова адміністрація втрутилися в питання використання лісових масивів такими групами, які пересувалися там джипами. 

Допоки відповідні відомства, а саме Державна служба з надзвичайних ситуацій, не понизить цей рівень пожежної небезпеки, доти буде діяти ця постанова на заборону відвідування лісових масивів», – сказав Роман Молдавчук.

За його словами, чи ходять люди до лісу, перевіряють кілька структур.

«ДСНС, Нацполіція, територіальні громади, шерифи в ТГ, представники лісової охорони, котрі постійно відвідують ці масиви, тому є достатньо тих структур, які можуть здійснювати контроль за виконанням цього рішення. 

Звісно, якщо люди просто прямують, то доцільно обмежитися лише попередженням і довести до відома, можливо, хтось не знає про заборону відвідувати ліси, а якщо через вину особи, групи осіб сталося загоряння, тоді вступають в дію зовсім інші покарання, котрі передбачені в Адміністративному кодексі й в Кримінальному кодексі», – розповів Роман Молдавчук.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024