У Чорнобильській зоні горять ліси – задимлення дісталось столиці

07 Вересня 2022, 17:31
Фотоілюстрація 1106
Фотоілюстрація

5 вересня у Києві зафіксували найвищий показник забруднення повітря серед усіх міст світу. Дані якості повітря зображують за шкалою AQI.

Про це пише видання Speka.media з посиланням на індекс якості повітря, розроблений Агенцією з охорони довкілля США. 

5 вересня у Києві було аж 156 AQI, однак згодом медіанні показники опустилися до притомного рівня у 50 AQI.

За офіційною інформацією, у Київській області триває пожежа торф'яників поблизу села Соснівки у Вишгородському районі та  села Першого Травня у Броварському районі. 

Щоправда, як свідчить аналіз мапи пожеж із супутникових знімків NASA, значно масштабніші пожежі тривають у Чорнобильській зоні, поблизу держкордону. Також мапа вітрів показує, що останніми днями повітряні маси рухалися саме звідти. 

SPEKA звернулася до Київської обласної державної адміністрації по коментар. Там повідомили, що пожежі на цій території належать до компетенції Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська атомна електростанція». На час публікації ДСП ЧАЕС не надала офіційний коментар. 

Пожежі на Київщині за останній тиждень. Джерело: карта пожеж NASA
Пожежі на Київщині за останній тиждень. Джерело: карта пожеж NASA

Еколог Олексій Василюк, голова ГО «Українська природоохоронна група», пояснює, що причин для хвилювання немає. 

«На жаль, це не єдина пожежа. Якщо подивитися на лінію фронту, то там тисячі загорянь. Для нас поки що загадка, що саме там відбувається, бо смуга пожежі тягнеться вздовж кордону. Оскільки пожежа безпосередньо біля кордону, то це може бути й зумисний підпал, і самозагоряння», – розповідає експерт

Особливістю цієї пожежі, за словами Олексія Василюка, є те, що вона на території заповідника, у лісі, який виріс на заражених радіацією землях. Тож певна частина радіоактивних частинок вивільниться у повітря.  Щоправда, панікувати не варто:

«Звісно, це не надто добре, але не потрібно перебільшувати небезпеку. Це навіть не порівняти з пожежами 2020 року, коли площа загоряння була у десятки разів більшою», – наголошує він

Цю пожежу, ймовірно, буде складніше погасити, оскільки територія біля кордону може бути замінованою. Радіаційної ж небезпеки немає.

«Автомобільний акумулятор або гранітний предмет на вулиці фонить більше, ніж будь-яке дерево, що виросло у Чорнобильській зоні. Але ми спокійно ходимо Хрещатиком і біля пам'ятників. Більше варто остерігатися диму. Перманентна задимленість нічим не відрізняється від куріння. На сигаретах пишуть і всі знають, що куріння вбиває. Але вбиває не так особливість тютюну, як власне дим, який потрапляє в альвеоли»,  — пояснює Олексій Василюк. 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024