У національному природному парку на Волині можна зустріти небезпечні для здоров'я рослини

24 Серпня 2022, 09:03
Борщівник 1304
Борщівник

Серед флори і фауни Природного національного парку «Цуманська пуща» зустрічають небезпечні для здоров’я рослини, адже не все, що росте в дикій природі, можна чіпати, нюхати і тим більше їсти.

Про це повідомляють на сторінці парку у фейсбуці.

Щоб мандрівки були безпечними та приносили радість, треба знати, на які рослини можна натрапити.

Деякі речовини, що містяться в них, можуть викликати отруєння при вдиханні випарів рослин, потраплянні соку на шкіру, а також вживанні ягід, листків, коріння. Хімічні речовини отруйних рослин можуть спровокувати хворобу і навіть смерть людини чи тварини.

Отруйні речовини можуть міститися у всій рослині загалом або в окремих її частинах: у надземних (листках, квітках, плодах, насінні, стеблах) та підземних (коренях, кореневищах, цибулинах, бульбах). Симптоми отруєнь можуть бути різні залежно від того, яка система органів уражена отрутою.

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) – отруйна багаторічна рослина родини Окружкових (Apiaceae), що виглядає наче величезний кріп і сягає двох-трьох метрів заввишки, має товсте порожнисте стебло та великі перисті листки. Борщівник мігрує Україною: вздовж автомобільних та залізничних шляхів, узбіччями польових доріг, з’являється на сільськогосподарських угіддях, необроблених ділянках, пустирях, сміттєзвалищах, присадибних і дачних ділянках, узліссях, в парках, садах, населених пунктах, балках.

Борщівник негативно впливає на біорізноманіття. Ця рослина, завдяки потужній наземній масі витісняє місцеві види не лише трав’яних, а й деревних порід з території і не дає їм розвиватись. Він легко пристосовується до будь-яких умов, йому не страшні ні заморозки, ні посухи, росте на будь-якому ґрунті.

Насіння борщівника розноситься вітром і водою, а також транспортом, людьми та тваринами (волосся, одяг, шерсть). Одна рослина борщівника Сосновського дає 15-20 тисяч летючих насінин. Причому вони можуть прорости в ґрунті навіть через 10-12 років! Насіння розсівається в діаметрі 5-6 метрів навколо рослини.

Наголошуємо, зверніть увагу!!!

Згідно статті 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного Кодексу України, знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільських голів. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур'янами, у т. ч. із борщівником, несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України Про адміністративні правопорушення.

Бережіть своє здоров'я та уникайте неприємних зустрічей з небезпечною рослиною!

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024