На Волині відбулася виїзна колегія Держлісагенства

23 Серпня 2022, 13:40
Виїзна колегія Держлісагенства 4564
Виїзна колегія Держлісагенства

На Волині відбулася виїзна колегія Держлісагентства, де відзвітували про показники фінансово-господарської діяльності ВОУЛМГ та виступили лісівники з усієї України.

Про це повідомляє на сторінці у фейсбуці начальник управління Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко

Також поділилися напрацюваннями колективів лісогосподарських підприємств Волині. Однією з тем обговорення була рекреація.

«Як так, війна, а Волинь влаштовує обмін досвідом і лісівники розповідають про рекреацію?», – скажуть критики. То для початку відповім на закиди щодо роботи лісгоспів і доцільності розвитку рекреації», – наголосив Олександр Кватирко.

1. Лісівники Волині завжди допомагали захисникам. З перших днів російської агресії на сході України у 2014 році до сьогодні. Волинські лісівники стали однією з потужних волонтерських спільнот області.

Читайте також: У Луцьку відкрили пункт допомоги переселенцям з тваринами

2. Профспілкові організації постійно допомагають своїм колегам зі східних та південних регіонів. Роблять це послідовно. Так само відповідають на закиди «експертів». 

«Спочатку розповідаємо про те, що це нормально, коли наші працівники перераховують частину заробітку, щоб підтримати колег, у мирний час. Зараз говоримо, що наші колективи не потребують «підказок» щодо підтримки колег з регіонів, які потерпають від війни», – додає начальник ВОУЛМГ.

3. Лісгоспи – господарюючі суб‘єкти, які стали для низки громад не те, що домінує платником податків, а головною опорою у військовий час.

Якщо при запуску проєктів рекреаційних пунктів доводилось випрошувати у окремих громад виділення земельних ділянок під їх розміщення, то тепер громади вже про це просять самі. Люди запитують керівників громад, чому в одних є рекреаційні пункти, а в їхній – немає. 

Для працівників лісової галузі рекреація – один з робочих процесів. Це керований розподіл ризиків у відвідуванні лісових масивів населенням. Саме це врятувало Волинь від десятків пожеж.

«Чи думали лісівники Волині, що рекреація стане рятівним кругом в пандемію ковіду або місцем, куди повезуть на екскурсію дітей переселенців?! Ні. Ми думали про те, як управляти потоками несанкціонованих походів до лісу, багаттями, які розпадались посеред ділянок, і не гасились. Ми хотіли, щоб люди бачили, яка гарна Волинь і берегли її. 

Лісова галузь постійно працює серед викликів. Щоправда, одні з них роблять нас сильнішими, змушують прогресувати, розвивати інновації, а інші – змушують діяти, щоб виживати – і людям, і галузі», – йдеться у повідомлення.

Читайте також: Україні знадобиться 100 років для відновлення довоєнної врожайності ґрунтів

Рекреація – про причини, які спонукають колективи лісогосподарських підприємств розвиватись, випереджати інколи навіть приватний бізнес, в ідеях і способах їх втілення.

Це тема – про майбутнє і про взаємодію. Рекреація завжди про взаємодію. Це складний ланцюг, до якого дотичні чимало вигодонабувачів. Громади, населення, туристи та ті, хто подорожує, підприємці та працівники, які мають роботу, молодь та педагоги, які мають хороші майданчики з наочністю для занять. У теми рекреації, перш ніж тут прозвучить лісівник, значний перелік бенефіціарів, які отримують вигоди.

Зараз, коли стрімко погіршуються соціально-економічні умови, важливо не допустити зниження стандартів взаємодії людей. Мусимо тримати планку. Від цього залежить, що стане допустимим або ні у громадах, колективах, серед молоді вже найближчим часом.

Єдине, що залишилось спільного між тим, як розпочинали і як продовжуємо роботу в напрямку рекреації зараз – можливість забезпечити роботою і хорошим відпочинком працівників та їх родини.

«Згадую Шацьк, запущену базу відпочинку. Ще навесні 2015 року там були дикі хащі і плазуни. Мене, молодого керівника, з ідеєю відродити базу відпочинку, керівники 24 лісгоспів і профспілкових ланок області сприйняли неоднозначно. Але повірили, включились і зробили реконструкцію. Зробили своїм працівникам, чули спасибі від кожного, хто приїздив з родиною на відпочинок, і включались далі», – зазначає Олександр Кватирко.

Кожен рекреаційний пункт – маленьке свято для колективу. Наші люди ведуть сюди своїх дітей і друзів. Вони горді тим, що зробили. Так, ми отримували багато критики, не всі громади ішли нам на зустріч, але тисячі людей, які мали можливість перебувати у безпечних, обладнаних місцях, і зменшення кількості пожеж підказували нам, як варто рухатись.

Стастика наступна:

Шацьк – більше 3 тисяч родин працівників відпочили за ці роки.

Вортнів – більше 50 тисяч відвідувачів за рік, не менше 3 тисяч з них – учасники різних заходів.

Читайте також: Пікнік в стилі «еко»: поради від закарпатських експертів

Невід'ємною частиною концепції рекреації є профілактична і просвітницька робота. Приділяємо особливу увагу інформаційному оснащенню, інформаційному супроводу та роботі з молоддю. Всюди прагнемо створити навчальні майданчики, зони нетворкінгу молоді та лісівників.

А зараз на наших рекреаційних тривають уроки безпеки для дітей.

Рекреація – це інвестиція, економічний ефект від якої рахують шляхом віднімання можливих збитків від лісових пожеж і шляхом множення соціального ефекту для громад, працівників, області.

Чому лісівники Волині не припинили цю роботу у війну? Люди повинні думати про завтра і мати можливість допомагати економіці і армії.

«Ми створюємо робочі місця, намагаємось тримати соціальні стандарти. Думаю, що це розуміють більшість із нас. Переконаний, що маю спільну точку зору зі своїм колективом. Без графіків і діаграм. Вони будуть на сайті управління. 

Як керівник лісової галузі Волині хочу подякувати колективу за велику роботу, за згуртованість і характер. Робимо все, щоб продовжувати традиції єдності і підтримки, якою завжди жили люди лісової галузі. Гуртуємось заради перемоги!», – додав Василь Кватирко.

 

 

 

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024