На базі Енергоатома створили кризовий центр для надзвичайних ситуацій

18 Серпня 2022, 09:00
На базі Енергоатома створили кризовий центр для надзвичайних ситуацій 668
На базі Енергоатома створили кризовий центр для надзвичайних ситуацій

Через загострення ситуації на захопленій росіянами Запорізькій атомній електростанції і дедалі більшу загрозу ядерної катастрофи на базі Енергоатома створять кризовий штаб.

Про це повідомили 17 серпня. Інформацію оприлюднили у телеграмі Енергоатом.

Міністри енергетики Герман Галущенко та внутрішніх справ – Денис Монастирський разом з президентом Енергоатома Петром Котіним та керівниками Дніпропетровської та Запорізької облдержадміністрацій, а також ДСНС проінспектували в Запоріжжі роботу всіх служб, сил і засобів, які відповідають за радіохімічний, біологічний і ядерний контроль.

До цього спонукало загострення ситуації на захопленій росіянами ЗАЕС і дедалі більша загроза ядерної катастрофи через безпрецедентний ядерний тероризм росії.

Читайте також: На Рівненській атомній електростанцію збудують п’ятий енергоблок

Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив про створення на базі ДП «НАЕК «Енергоатом» великого кризового штабу, що має бути максимально ефективним у разі виникнення на ЗАЕС будь-якої надзвичайної ситуації.

«Є відповідні процедури, як функціонує цей штаб. До нього залучили широке коло міністерств, відомств, установ, там відбувається повна координація. Він працює 24/7, і в режимі онлайн ми моніторимо ситуацію навколо ЗАЕС», – сказав Герман Галущенко.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський зауважив: допоки станція перебуватиме під контролем російських військ, існуватиме небезпека в навколишніх районах. І нагадав, що «це найбільша атомна станція в Європі. 

Небезпека від будь-якого інциденту тут в багато разів збільшена». Вся відповідальність за те, що відбувається на станції, за будь-який сценарій, який там розгортається, нині лежить на росії, яка є країною-терористом, підкреслив він, «а ми маємо готуватися до різних сценаріїв, які можливі у зв’язку з цим».

«Ситуація на Запорізькій атомній електростанції залишається небезпечною і продовжує погіршуватися. Протягом останніх трьох тижнів дедалі більшими стали намагання російських загарбників пошкодити обладнання станції.

 Для цього вони обстрілюють і саму ЗАЕС, і лінії, якими вона з’єднується з об'єднаною енергосистемою України. Це дуже небезпечно!», – констатував президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

З його слів, росіяни хочуть від’єднати Запорізьку АЕС від нашої енергосистеми, після чого намагатимуться підключити її до Криму. Але коли атомна станція не матиме зв’язку з ОЕС, вона перейде в режим блекауту.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024