Майже третина території України потребує розмінування, – Міндовкілля

14 Серпня 2022, 13:20
Майже третина території України потребує розмінування, – Міндовкілля 1874
Майже третина території України потребує розмінування, – Міндовкілля

На сьогодні майже третина території нашої держави – близько 200 тис. кв. км – потребують розмінування.

Про це повідомив очільник Міндовкілля Руслан Стрілець на своїй фейсбук-сторінці.

За його попередніми даними, сапери знешкодили вже понад 175 тисяч боєприпасів та обстежили територію площею 67,639 га. 

«Вцілому, на розмінування знадобиться близько 10 років. Але маю надію, що допомога наших європейських колег значно прискорить цей процес. Наші союзники активно долучаються і пропонують своїх спеціалістів з розмінування», – пише Стрілець. 

Також міністр пояснює, як мінування шкодить довкіллю.

  • Міна руйнує ліс.
Ліси – одна з найбільш вразливих до мінування екосистем. Міна детонує, займає суху траву й деревину. Виникає лісова пожежа. Якщо загоряння не сталося, уламки потрапляють у дерева. Далі - корозія та отруєння рослинності.
  • Міна загрожує продовольчій безпеці.
На замінованій території неможливо вирощувати сільськогосподарські культури. Фермери змушені скорочувати площу оброблюваних земель. Це тисне на ресурси, виснажує землі.
  • Міна псує ґрунт.
Фрагменти боєприпасів вивільняють у довкілля важкі метали - хром, цинк, залізо, мідь, ртуть. Ці речовини досягають ґрунтових вод і потрапляють у харчовий ланцюг людини.
  • Міна руйнує біорізноманіття.
На міни часто натикаються тварини. Розгублені й налякані, вони покидають територію і масово мігрують. Часто нові території не мають відповідних умов для існування виду. Біорізноманіття гине.
  • Міна заважає берегти заповідники.
Коли територія замінована, спеціалісти заповідних зон не мають доступу до заповідників. Процеси збереження території ускладнюються. Заповідник, обсипаний мінами, існує «на папері». З часом природоохоронна структура перестає існувати.
«Уже є гіркий досвід потрапляння українців на міни. Зараз тепла пора року. На звільнені території повертається життя. Закликаю всіх і кожного оминати потенційно небезпечні ділянки. Для українця сьогодні залишатися живим та неушкодженим – це вже боротьба з ворогом за допомогою одного тільки факту свого існування», – додає міністр. 
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024