Через війну в Україні гинуть рідкісні комахи

04 Серпня 2022, 17:30
Через війну в Україні гинуть рідкісні комахи 1393
Через війну в Україні гинуть рідкісні комахи

Тапінома кінбурнська (Tapinoma kinburni) – один з двох найрідкісніших видів мурах в Україні, занесена до Червоної книги. Цей вид може повністю зникнути в Україні через війну.

Про це повідомляють на фейсбук-сторінці Української природоохоронної групи.

Цей реліктовий степовий вид відомий тільки з Нижньодніпровської піщаної арени (Херсонська та Миколаївська області) та колись давно з вапнякових схилів поблизу Святогорська в Донецькій області.

Вид відомий науці тільки там, де протягом останніх трьох місяців тривають практично безперервні пожежі від бойових дій. Як ми вже писали, найбільше постраждали від пожеж цього року Чорноморський біосферний заповідник, національний парк «Святі гори» та національний парк «Білобережжя Святослава» на Кінбурнській косі.

Усі місця, де вчені будь-коли бачили тапіному кінбурнську, яка пережила зледеніння та утворення всього сучасного ландшафту України, тепер у вогні.

Читайте також: Канадський ветеринар десять днів рятував тварин в Харкові

Ще й раніше, цей вид стабільно зустрічався лише на заповідних ділянках піщаного степу, в інших районах були відомі лише поодинокі знахідки. Вид зникає при випасі худоби і при розорюванні степів. А що казати про тотальні пожежі? Які шанси вижити в палаючому степу 2,5-міліметровому мурасі?

Ми не знаємо, чи зможемо ще колись побачити цю рідкісну комаху після завершення війни. Проте сама надія на її існування показує, наскільки легко нехтування природою може призвести до катастрофи: як під час війни, так і під час оранок в мирний час.

 Вид, який зберігся лише в заповідниказх, де степ не змогли розорати фермери, тепер може назавжди зникнути через те, що на заповідні землі прийшла війна.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024