Як переселенки з Донеччини працюють у зоопарку на Волині

02 Серпня 2022, 11:06
Переселенки з Донеччини працевлаштувалися в луцькому зоопарку 997
Переселенки з Донеччини працевлаштувалися в луцькому зоопарку

Двоє переселенок з Донецької області, які нині живуть в Луцьку, працевлаштувалися у Луцький зоопарк.

Про це повідомляє Суспільне.

«Тетяна Пономарьова з Донецька працює у зоопарку з 2015 року, а 52-річна переселенка зі Слов'янська Тетяна Науменко з липня цього року», – розповіла директорка Луцького зоопарку Людмила Денисенко.

Тетяна Науменко зі Слов
Тетяна Науменко зі Слов

«З 7 липня у зоопарку доглядачкою тварин працює 52-річна Тетяна Науменко. Жінка родом зі Слов'янська Донецької області. Два місяці тому, коли у місті стало небезпечно, наважилася разом з донькою та внучкою переїхати до Луцька», – говорить переселенка.

Роботу жінка знайшла через обласний центр зайнятості. Каже, що вибрала її з-поміж інших, бо любить тварин. До 24 лютого Тетяна Науменко працювала в керамічному цеху в Слов’янську.

«У Слов'янську кожну ніч бомблять. В нас тут військовий – син. І так приїхали в Луцьк. Потім місяць тут пожили і я вирішила шукати роботу. В мої обов’язки входить годувати тварин, прибирати за ними, озеленювати вольєри», – розповідає переселенка.

З 2015 року у Луцькому зоопарку працює Тетяна Пономарьова. Жінка з родиною приїхала до Луцька з Донецька. Після візиту з дітьми до Луцького зоопарку вирішила, що хоче тут працювати. Нині жінка працює завідувачкою відділу приматів.

«Зоопарк – це, певно, та дитяча мрія, яку я втілила саме в Луцьку, тому що я з дитинства мріяла працювати з тваринами», – говорить жінка.

Дві Тетяни з Донеччини на роботі в зоопарку
Дві Тетяни з Донеччини на роботі в зоопарку

«В Україні ніде не навчають на доглядальників тварин, тому усі знання здобуваються на практиці. Любов до тварин та бажання вчитися – це основні критерії для роботи у зоопарку», – каже директорка Людмила Денисенко. 

За її словами, тварини є таким фільтром, що вони за два тижні розкушують будь-яку людину, чи вона з ними буде працювати далі, чи вона не буде працювати.

Тетяна Пономарьова з Донецька
Тетяна Пономарьова з Донецька

Читайте також: Волинський зоопарк запрошує на відпочинок

«З 24 лютого до Луцького міського центру зайнятості звернулася тисяча внутрішньо переміщених українців. 150 переселенців працевлаштували здебільшого на виробництві, – розповідає директорка центру зайнятості. Наразі на обліку перебуває 300 переселенців, 70 % з яких – жінки», – каже Олена Шишова.

З її слів, нині в обласному центрі зайнятості є 600 вакансій, до початку повномасштабного вторгнення було удвічі більше.

За словами Олени Шишової, в Україні діє урядова програма відшкодування мінімальної заробітної плати за працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб. В Луцьку 65 роботодавців отримують відшкодування за 120 переселенців, яких працевлаштували.

Станом на 20 травня в обласному центрі зайнятості було 800 вакансій. На обліку з безробіття перебували вісім тисяч людей.

 

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024