Лісове господарство України: які зміни очікувати

20 Липня 2022, 16:25
Фото ілюстративне 55873
Фото ілюстративне

Експерти розглядають декілька варіантів реформування лісової галузі, які можуть вже почати втілювати найближчим часом.

Про це повідомляють на фейсбук сторінці Державного агенства лісових ресурсів України.

Центр розвитку ринкової економіки (CMD-Ukraine) проаналізував доцільність створення єдиного державного унітарного підприємства.

Зокрема у дослідженні вивчено досвід ведення лісового господарства у Польщі, Словаччині, Фінляндії та Латвії.

Вивчені організаційно-правові моделі та сценарії реформування державних підприємств лісової галузі.

Читайте також: Лісова галузь в умовах війни. Чого чекати і чого боятися?

Створення єдиного ДП «Ліси України» із подальшим перетворенням у ПАТ є найбільш вдалим варіантом реалізації реформи.

Основні переваги створення ДП «Ліси України»:

  • ліквідація фінансових дисбалансів (вирівнювання з/п, підвищення інвестиційної привабливості стагнуючих підприємств);
  • ведення лісового господарства до стандартів та практик ЄС, вирішення конфлікту розподілу функцій у лісовій сфері (контролююча - господарююча);
  • збільшення інвестиційної привабливості галузі (кредитні ресурси, гранти ЄС на впровадження інноваційно-інвестиційних проєктів);

  • детінізація ринку деревини, подолання корупції, скорочення незаконних рубок;
  • використання сучасних інформаційних технологій для лісового впорядкування;
  • забезпечення сталого/ефективного розвитку лісового господарства.

За даними аналітиків, реформування шляхом створення єдиного підприємства для організації вирощування, обслуговування, заготівлі лісів сформує передумови для полегшення і розширення доступу до якісної сировини для українських деревообробних підприємств.

Спрощення доступу деревообробних підприємств до лісової сировини внаслідок реформи сприятиме оптимізації використання деревини та збільшенню її поглибленої переробки. Це дасть змогу збільшити обсяг створюваної доданої вартості в галузі при менших обсягах споживання ділового круглого лісу.

За останні 30 років із галузі звільнилися 60 тисяч працівників (62% від загальної чисельності по галузі), а це означає, що існуюча велика кількість підприємств неспроможна забезпечити стабільне функціонування та впевненість працівників у майбутньому, що призводить до звільнень. Укрупнене ДП «Ліси України» зможе також пропонувати перерозподіл для трудових ресурсів, пропонуючи кваліфікованим працівникам посади в межах усієї України із соціальним забезпеченням.

Структура ДП «Ліси України», в першу чергу, передбачає оптимізацію управлінського персоналу, що дозволить вивільнити кошти на оплату праці висококваліфікованих фахівців лісового господарства за різними напрямками виробництва. Подальша цифровізація виробничих процесів дозволить залучити до виробництва висококваліфікованих спеціалістів.

Це створить умови для оновлення основних засобів, матеріально технічної бази, закупівлі сучасного обладнання, автомобілів, протипожежної техніки для охорони та захисту лісів, а також створить умови для відновлення лісів та збільшення лісистості.

 

 

 

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024