На Рівненщині землі, що пошкоджені видобутком бурштину, можуть засадити павловнією

18 Липня 2022, 09:44
Павлонії 4117
Павлонії

На Рівненщині разом з інвесторами з Польщі обговорили ініціативу вирощування швидкорослих дерев.

Про це повідомили на сайті Рівненської обласної державної адміністрації.

Начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль та його заступник Сергій Гемберг зустрілися із представниками польського бізнесу. Як розповіли іноземці, це новий перспективний аграрний напрямок у Європі.

Павловнія надзвичайно швидко росте – достатньо шести років. Культура високоенергетична, продукує велику кількість кисню, а рясне цвітіння дозволяє утримувати поряд пасіки.

Найбільше ділянок, засаджених павловнією у Польщі – околиці Лодзя та Люблінське воєводство. 30% від вирубки йде на виробництво ділової деревини, 70% – на виготовлення тирси, деревних плит та палет для обігріву.

«Чекаємо тепер від інвесторів бізнес-план щодо умов та параметрів ділянок. Далі визначимо доцільність реалізації на Рівненщині та перші кроки. Її можна посадити на Поліссі. Особливо на тих ділянках, які потребують рекультивації після видобутку бурштину. Адже такі культури можна вирощувати на малородючих ґрунтах», – розповів Віталій Коваль.

До слова, до війни Польща була серед основних країн-інвесторів на Рівненщині. У Рівненській ОВА впевнені, що політика надійного партнерства продовжиться.

Нагадаємо, за два з половиною роки сума інвестування з-за кордону зросла в чотири рази. Так, якщо станом на вересень 2019 року загальний обсяг інвестицій становив 134,8 млн доларів, то на початок цього року – понад 528 млн дол.

Не зупинила свій розвиток Рівненщина і під час війни. За перше півріччя 2022 року експорт з області зріс на 34% у порівнянні з шістьма місяцями попереднього року.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024