Активісти збирають кошти на дрон, що допоможе фіксувати екологічні злочини росії

17 Липня 2022, 18:07
Активісти збирають кошти на дрон, що допоможе фіксувати екологічні злочини росії 1306
Активісти збирають кошти на дрон, що допоможе фіксувати екологічні злочини росії

Для забезпечення фіксації рівнів забруднення атмосфери поблизу лінії фронту, організація «Екологія-Право-Людина» оголошує збір коштів на придбання спеціального дрона із датчиками для вимірювання концентрацій найбільш поширених забруднюючих речовин у повітрі. 

Гексакоптер Yuneec H520E дозволить активістам отримувати дані про забруднення атмосферного повітря та ґрунтів внаслідок масованих артилерійських, авіаційних та ракетних обстрілів. Про це розповідають на сторінці організації у фейсбуці. 

Дрон здатний літати до 25 хв на відстань 3,5 км із камерою на 20 мегапікселів та набором датчиків забруднення повітря.

Вартість такого пристрою у базовій комплектації та за умови купівлі у Польщі становить 220 тисяч гривень. Вартість набору з п'яти  датчиків для вимірювання концентрацій летких органічних сполук, діоксиду азоту, формальдегіду, дрібнодисперсних часток PM10/PM2,5, а також CO, H2S, NO, SO2 – 150 тисяч гривень. 

Всього необхідно зібрати 370 тисяч гривень.

«Кожний вибух боєприпасу спричиняє потрапляння у повітря низки токсичних речовин. Так, в результаті застосування фосфорних бомб, продукти горіння, розчини, утворені солі, які потрапляють у ґрунт підвищують концентрацію фосфору, посилюють міграцію фосфорних сполук із зони ураження на вільні від бойових дій місцевості. Фосфор та продукти його взаємодій, що потрапляють у джерела питної води, спричиняють отруєння фосфатами, алергічні реакції, контактні дерматити. Надлишок фосфатів у ґрунтах шкодить росту й розвитку флори та фауни зони ураження, території бойових дій загалом», – розповідають активісти. 

Крім того, використання росією старих крилатих ракет із надзвичайно токсичним паливом, а також запалювальних і термобаричних боєприпасів суттєво погіршує загальну картину забруднення. 

«Водночас в умовах активних бойових дій майже відсутня можливість оперативно фіксувати рівні забруднення повітря та ґрунтів. Забруднення повітря слід фіксувати дуже оперативно, адже з часом забруднюючі речовини з повітря мігрують в грунти, водні об’єкти, чи переміщаються повітряними масами на далекі відстані», – додають активісти. 

Агресор використовує в Україні зброю, що заборонена до застосування Конвенцією про конкретні види звичайної зброї. Також використанням забороненої і особливо небезпечної зброї рф порушує закони та звичаї війни, що є злочином (ст.438 ККУ).
 
Реквізити для переказу коштів:
МБО «Екологія – Право – Людина» ЄДРПОУ: 20848991

рахунок для зарахування внесків: IBAN UA 07 325365 000000 2600201925399 в АТ «Кредобанк», м. Львів.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024