Жителі Рівненщини самостійно моніторять стан повітря

08 Липня 2022, 17:35
Жителі Рівненщини самостійно моніторять стан повітря 1699
Жителі Рівненщини самостійно моніторять стан повітря

Слідкувати за станом повітря та впливати на його якість жителям Рівненського та Острозького районів буде простіше: дев’ять постів громадського моніторингу якості повітря встановили у Рівному, селі Обарів та селищі Городок (Рівненський район), ще один незабаром встановлять в Острозі. 

Як розповідають на сайті ГО «Екоклуб», завдяки приладам жителі області отримуватимуть інформацію про забруднення повітря формальдегідом, оксидом азоту, пилом, дізнаватимуться про рівень радіації онлайн у режимі реального часу.

 ГО «Екоклуб» разом з міжнародним проєктом «Чисте повітря для України» за підтримки чеської громадської організації «Арніка» ініціювали розвиток мережі постів громадського моніторингу повітря на Рівненщині. 

Один із тих, хто встановив пост громадського моніторингу, – житель Городка Андрій Овсійчук. Чоловік стверджує: раніше у селищі не проводили жодного моніторингу стану довкілля. Оскільки будинок Андрія Овсійчука знаходиться у декількох метрах від деревообробного заводу «Кроноспан», що готують до повноцінної роботи, місцеві стурбовані потенційною небезпекою.

«Минулого року завод  встановив пост моніторингу, але часто його дані  або дорівнюють нулю, або він тимчасово не працює. Тому ми, небайдужі жителі, разом із громадськими  організаціями започаткували у Городку правдивий моніторинг. Це дозволяє нам будь-якої миті пересвідчитися, чи безпечно дихати повітрям у нашому селищі», – говорить Андрій Овсійчук.

Зазначимо, що у Рівному встановлені три державні моніторингу якості повітря. Усі пости спостереження  розташовані у частинах міста з інтенсивним рухом транспорту: на вулицях Небесної Сотні, Млинівській, Грушевського. Ступінь забрудненості повітря у місті визначає Рівненський обласний центр з гідрометеорології, працівники якого вручну відбирають проби, а про результати повідомляють раз на місяць. Департамент екології та природних ресурсів Рівненської ОВА публікує дані про забруднення раз на квартал. 

«Доповіді про стан довкілля показують стабільне перевищення рівня забруднювальних речовин: до прикладу, протягом 2021 року у Рівному показники формальдегіду були перевищені у 2-4 рази. Оскільки державні пости моніторингу повітря не дають нам змоги  відслідковувати стан забруднення у реальному часі, важливо мати справді оперативний  моніторинг. Ми сподіваємося, що пости моніторингу не лише інформуватимуть громадян про стан повітря, а й стануть реальним інструментом впливу на його якість», – говорить Наталія Холодова, кампейнерка ГО «Екоклуб».

Громадський моніторинг повітря — це мережа постів, які встановлюють жителі населеного пункту на житлових будівлях, офісних приміщеннях, школах, церквах тощо. Мережа постів громадського моніторингу дозволяє більш якісно визначати якісь повітря у тому чи тому населеному пункті. 

Пости громадського моніторингу якості повітря — це сучасні інструменти  оцінки повітря, які самостійно та незалежно від держави встановлюють усі охочі. Порівнюючи із державним моніторингом у Рівному, такі пости дозволяють оперативно дізнаватися інформацію про стан повітря, показують достовірні дані за кількома основними забруднювальними речовинами у режимі реального часу. Деякі виробники постів громадського моніторингу (як-от Ecocity) інформують про рівень забруднення повітря, вказуючи на сайтах онлайн-карт, чи безпечно перебувати на вулиці вразливим/не вразливим групам населення.  Пости громадського моніторингу вимірюють основні забруднювальні речовини: дрібнодисперсний пил (РМ 10 та РМ 2.5),  чадний газ (CO), оксид азоту (NO2), аміак (NH3) та озон (O3). Такі прилади можуть вимірювати специфічні для певної території забруднювальні речовини: до прикладу, формальдегід, який необхідно вимірювати біля деревообробних підприємств, рівень радіації біля атомних станцій.

«Особливо під час війни, коли ворог може атакувати будь-яку точку країни ракетними ударами, інформування громадськості про якість повітря – життєво необхідне. Зараз Україні встановлені 214 станцій громадського моніторингу якості повітря, що передають інформацію про його стан в реальному часі онлайн», — говорить Олексій Терлевський, куратор громадської мережі моніторингу якості повітря «EcoCity».

Як долучитися до громадського моніторингу

Долучитися до громадського моніторингу може кожен: для цього потрібно придбати таку станцію та встановити у себе на будівлі. Технічна підтримка ГО «Чисте повітря для України» допоможе налаштувати пост та під’єднати його до мережі. Щоб отримати обладнання безкоштовно, громадські організації, університети та муніципалітети можуть звернутися до «Чистого повітря для України» з відповідним запитом для співпраці. 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024