У Рівному комунальники косять борщівник замість правильної його утилізації

04 Липня 2022, 16:30
На фото зарості борщівників на парковці по вул. 16 липня. Фото Оксани Майбороди 1412
На фото зарості борщівників на парковці по вул. 16 липня. Фото Оксани Майбороди

Міський голова Рівного Олександр Третяк розпорядився вжити заходи з протидії поширення борщівника Сосновського та амброзії полинолистої на території громади. 

Відповідний документ він підписав 17 червня, але досі у Рівному борщівник Сосновського косять замість, що провокує ще більше його поширення на території громади. Про це на своїй сторінці у фейсбуці написала депутатка Оксана Майборода.

 

Проєкт розпорядження розробили у Департаменті економічного розвитку Рівненської міської ради. Відповідно до нього підприємства та установи Рівного, а також власники приватних будинків ділянок та представники ОСББ мали б обстежити свої території на наявність борщівника та вжити заходів щодо їх знищення. Комунальні підприємства мали б обстежувати громадські місця на наявність борщівника та амброзії: парки, сквери, кладовища та забезпечити їх знищення, щоб запобігти травмуванню людей. 

На фото зарості борщівників на парковці по вул. 16 липня. Фото Оксани Майбороди
На фото зарості борщівників на парковці по вул. 16 липня. Фото Оксани Майбороди

Крім того, міська рада мала б фіксувати звернення містян щодо виявлення осередків небезпечних рослин на гарячу лінію 1553 та спрямовувати звернення в Департамент муніципальної варти, аби власники чи користувачі цих територій відповідали за допущення забур'янення відповідно до закону. 

«Вже три тижні пройшло з моменту оприлюднення рішення і можна було б проінформувати громаду, куди звертатися, а відповідні підприємства, установи та організації, на чиїх ділянках з’явилися ці небезпечні рослини могли б діяти згідно з цим розпорядженням. Та чомусь поки мовчить сторінка і сайт Рівненської міської ради, а комунальники продовжують косити в спеку, коли натомість могли б очищати місто від борщівника», – пише Оксана Майборода. 

Екоактивістка вважає, що зараз могло б бути ефективним зрізати парасольки з квітами на борщівниках, поки там не утворилось насіння, окремо їх пакувати (компостувати) та утилізувати. Якщо цього не робити, то все більше заростей борщівника матимемо уже в найближчі роки і з ними вже буде набагато важче впоратися.

«У місцях, де відпочивають люди і є доступ для дітей, балансоутримувачі та власники мають дбати про повне очищення ділянки, щоб не було небажаних контактів і опіків у людей», – вважає депутатка.

Також вона наголошує на важливості інформувати мешканців та гостей міста про небезпеку, що необхідно робити, куди звертатися та як діяти. Оксана Майборода закликає міського голову звернути увагу, з’ясувати причини такого гальмування виконання розпорядження та поки ще не пізно активізувати роботу зі знищення злісних бур’янів в місті.

 

 
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024