«Вороги можуть принести на собі будь-що», – рівненська епідеміологиня про кліщів та війну

03 Липня 2022, 10:30
Рівненська епідеміологиня про кліщів та війну 1367
Рівненська епідеміологиня про кліщів та війну

З початку 2022 року на Рівненщині зафіксували 17 випадків інфікування хворобою Лайма. 

Про це розповіла ентомологиня Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслана Драб. Коли кліщі активні, чим вони небезпечні та де їх можна підчепити, фахівчиня розповіла Суспільному.Рівне в етері Українського радіо.

Коли активізуються кліщі

Активність іксодових кліщів – квітень-травень, і ми очікуємо вересень-жовтень, але кліщі активні протягом досить довгого часу. Останнім часом наші зими є досить м’якими. Цього року ми з лютого помічали кліщів – активних, готових до харчування.

Небезпека від кліщів

Кліщ іксодовий – не комаха, це павукоподібний, має вісім лапок, тільки він не плете павутиння. Він дуже небезпечний, тому що він є переносником збудників захворювань та є резервуаром їх у природі. Якщо самка кліща відкладає яйця, а перед тим вона була уражена вірусами чи бактеріями, потомство буде мати весь набір від мами.

Обстеження і боротьба

Люди звертаються досить часто і досить рано. Наш центр кожної декади проводить моніторинг за станом численності кліщів, комарів і кожної групи комах, які здійснюють акт кровоссаня, є небезпечними.

Ми обстежували зони відпочинку, парки, сквери у квітні. Це було необхідно, бо в той час діяв закон, що люди не повинні ходити в ліси, тож всі відпочивали в парках і скверах. У місті підчепити кліща є висока ймовірність.

Нормальні показники чисельності – 17 екземплярів на прапоро-кілометр. Що таке прапоро-кілометр? Фахівець бере шматок фланелевої тканини довжиною один метр і проходить не менше ніж чотири кілометри для обстеження території. 17 екземплярів на прапоро-кліометр – це невисокий показних для нашої кліматичної зони.

Кліщі були до нас, будуть з нами і будуть після нас. Ми обов’язково будемо їх знаходити, нам просто треба навчитися з ними існувати і пам’ятати про їх небезпеку. У нашому регіоні є дві хвороби – вірус кліщового енцефаліту і кліщовий бореліоз, або хвороба Лайма.

У нас є два ендемічні для вірусу енцефаліту регіони в Україні – Крим і Волинська область. Втім, кліщ не розуміє меж кордонів і, звичайно, він переповзає. Випадки інфікування були, але вони часто проходили в легкій формі. Людина могла перехворіти і до лікаря не звернутись, тому хворобу не діагностували.

Війна і кліщі

Військовослужбовці не звертались до нас. Це не секретна інформація, що наша армія має репеленти, які захищають від комах. У них є своє постачання, я не буду називати фірми, але це засоби, які володіють особливою стійкістю в умовах вологого клімату, щоб вони не змивалися потом, не робили шкоди самій людині.

З війною до нас приходять вороги і вони можуть принести на собі будь-що. Вони з різних регіонів. Кліщовий енцефаліт почав розвиватись, бо в 50-60 роках минулого століття в заповідник Криму завезли диких свиней. Вони з Далекого Сходу приїхали з кліщами на собі. Така собі «аеропортна міграція». І той кліщ мав у собі великий арсенал збудників, в тому числі енцефаліт, але сибірського підтипу.

У нас же циркулює вірус європейського підтипу. Якраз в ті роки почали реєструвати випадки захворювання серед людей, це був агресивний сибірський підтип. Було до 13% смертності серед людей, але природа так влаштована, що вона підтримує паразитизм, але вона його і пригнічує. Збудник з часом став не такий патогенний, але 1% смертності є. Можемо собі гадати, що на собі принесуть російські війська.

Читайте також: Війна обриває крила: як бойові дії впливають на птахів

 
Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024