рашисти, що тимчасово окупували Запорізку АЕС, планують провокацію про загрозу ядерної безпеки

01 Липня 2022, 17:00
Запорізька атомна електростанція 864
Запорізька атомна електростанція

Загарбники, які тимчасово окупували Запорізьку АЕС, збираються звинуватити українських атомників у зберіганні зброї на території станції. 

Про це повідомляють у тг-каналі Енергоатом.

Задля цього затримали кількох працівників і тортурами вимагають у них зізнання: нібито ще в березні у бетонні чаші охолоджувальних басейнів на ЗАЕС вони скинули якусь зброю: чи то вибухівку, чи то снаряди.

Під цим приводом окупанти наполягають на осушуванні охолоджувальних басейнів – для перевірки його чаш – та зупинці помп, які подають воду на системи безпеки енергоблоків.

Читайте також: На Рівненщині за допомогою аеророзвідки виявляють пожежі в екосистемах

Якщо це станеться, то системи безпеки найбільшої в Європі атомної станції залишаться без охолодження, що вже саме по собі є серйозним порушенням та може загрожувати ядерній безпеці. До того ж такі роботи недоцільно проводити у теплу пору року через ризик перегріву та відмови обладнання.

Найголовнішим залишається питання контролю дій окупантів, адже під виглядом «проведення перевірки» вони можуть накидати у бетонні чаші все що завгодно: вибухівку, нерозірвані снаряди, іншу зброю. А потім звинуватити у цьому працівників ЗАЕС чи її захисників та зробити це формальним приводом для запрошення на станцію МАГАТЕ й представлення цих «фактів». Та ще й картинку для пропагандистських росЗМІ зробити – як росіяни про безпеку станції піклуються, а український персонал її порушує.

«Наголошуємо: будь-яка зброя, знайдена на території ЗАЕС, – це зброя окупантів, яку вони використовують для вчинення ядерного тероризму та погроз усьому світові новою страшною катастрофою», – йдеться у повідомленні.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024