На Рівненщині у водоймах помічають довгих червів: чи варто їх боятись

26 Червня 2022, 17:08
На Рівненщині у водоймах помічають довгих червів: чи варто їх боятись 2149
На Рівненщині у водоймах помічають довгих червів: чи варто їх боятись

Після теплих літніх дощів жителі Рівненської області помічають тоненьких червів у водоймах. 

Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб пояснює що це за паразити та чи небезпечні вони.

Червів знаходять у різних водоймах, в тому числі й тимчасових (калюжі, зливові канави), а інколи, й на вологому ґрунтовому покриві поблизу води. Вони довжиною до 30-40 см, різного забарвлення — від білого до темно-коричневого. 

«Швидше за все це нематоморфа, паразитичний черв’як волосатик, в народі його ще називають “кінський волос”, часта дійова особа різноманітних страхітливо-лякаючих вигадок та легенд. Багато людей вважають його здатним проникати в шкіру людини при купанні, при цьому завдавати великих страждань, а в деяких випадках досягати до серця», – пишуть у центрі профілактики хвороб. 

Спеціалісти пояснюють, що волосатик абсолютно безпечний для людини, мешкає він у прісноводних водоймах, дуже тоненький, діаметром до 3 мм та доволі довгий — до 50 см, траплялись екземпляри й до 100 см. 

«Доросла особина є вільно живучою, вона не харчується, їй вистачає накопичених від минулого господаря речовин, основною її метою є розмноження та відкладення у водойму яєць, які прикріплюються до водної рослинності», – пояснюють у центрі. 

Людина має шанс зустрітись з цими тваринами, коли вони не ховаються, а збираються у клубки, обвиваються навколо каміння чи рослинності.

«А ось личинки, які з них виходять, є паразитами, вони дуже голодні та активно шукають свого першого проміжного господаря, зазвичай, це дрібні комахи. Після невеличкого перекусу личинки волосатика чекатимуть, поки їх заковтне основний господар — хижа комаха (жуки-плавунці тощо) або дрібна ракоподібна тварина. Якщо проміжного господаря ці паразити не знайдуть, вони можуть певний час перебувати на мілководді чи переповзати на наземні рослини й чекати, поки їх заковтнуть великі комахи, наприклад коники, бабки, богомоли, туруни. В тілі господаря личинки волосатиків за допомогою своїх гачків переміщуються ближче до системи кровопостачання, активно поглинають поживні речовини комахи та поступово перетворюються в дорослу стадію. Досить цікавим є те, що після дозрівання паразит змушує комаху рухатись до води, де живуть та розмножуються дорослі особини, демонструючи такий собі приклад зомбування господаря», – пишуть у центрі профілактики хвороб. 

За словами спеціалістів, купатись в ставках, де є волосатики можна, їх наявність швидше свідчить про екологічну чистоту водойми. Людина може випадково заковтнути цього черв’яка, але в нашому організмі він просто загине. Проникнення його через п’яту, палець, будь-які ділянки шкіри просто неможливе, бо суперечить способу життя волосатика, адже паразитують його личинки лише у комахах.

«Тому спокійно відпочивайте на природі, знайомтесь з новими для себе представниками тваринного і рослинного світу, дотримуючись правил делікатності та невтручання, накопичуйте теплі літні емоції, які всім нам дуже потрібні», – резюмують у лабораторному центрі. 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024