Одну з найбільших сонячних електростанцій України не вивезли, вона працює під окупацією

26 Червня 2022, 16:11
Одну з найбільших сонячних електростанцій України не вивезли, вона працює під окупацією 866
Одну з найбільших сонячних електростанцій України не вивезли, вона працює під окупацією

Інформація про те, що росіяни розібрали і вивезли одну з найбільших в Україні СЕС «Грін Енерджі Токмак» у Запорізькій області, не відповідає дійсності. 

Станція працює, хоча й зазнала значних руйнувань. Про це розповів її співвласник Олександр Рєпкін, передає Forbes. Україна

23 червня запорізькі ЗМІ поширили інформацію, що російські окупанти розібрали та вивезли сонячну електростанцію «Грін Енерджі Токмак», яка розташована в Запорізькій області біля міста Токмак. Потужність цієї станції 64 МВт, що робить її третьою найбільшою СЕС в Україні. Цю новину передрукували більшість українських онлайн-медіа і Еко.Район в тому числі. 

У Запорізькій ОВА спочатку спростували інформацію про пограбунок, але потім підтвердили, що окупанти намагаються «тихо» вивозити майно сонячної електростанції.

Демонтувати таку станцію непросто, каже Олександр Донченко, аналітик Української асоціації відновлюваної енергетики.

 «Для цього потрібні не дні, а тижні», – каже він. Не менш складне завдання транспортування панелей. «Потрібне спеціальне обладнання для перевезення. Панелі не можна просто скласти до купи у вантажівки», – розповідає Донченко.

Forbеs звернувся до співвласника електростанції, спецпредставника міністра закордонних справ з економічної дипломатії Олександра Рєпкіна, щоб підтвердити чи спростувати інформацію про демонтаж електростанції. Він цю інформацію заперечив. 

«Не знаю, хто вигадав цей фейк, – каже він. – Ми самі проводили ремонтні робити і знімали пошкоджене обладнання, щоб уникнути пожежі».

27 лютого росіяни зайшли в Токмак. Сонячна електростанція, яка розташована біля міста і колишнього військового аеродрому, деякий час була на лінії вогню. Станцію, за словами Рєпкіна, було частково зруйновано через обстріли з «Градів» та іншої зброї.

Через руйнування станція втратила близько 20% потужності. Зараз вона працює на потужності близько 40 МВт, каже Рєпкін. Збитки від руйнувань спецпредставник попередньо оцінює у €8 млнІнвестиції у будівництво СЕС і нової трансформаторної підстанції становили €68 млн. Будівництво станції забрало майже два роки. Перша черга електростанції була введена в експлуатацію у 2018 році. 

«Наша станція – одна з ключових трансформаторних підстанцій у цьому районі», – каже Рєпкін. Зараз електроенергія зі станції йде в українську енергомережу, забезпечуючи місто Токмак. Також електроенергія зі станції постачається в Приморський та Приазовський райони Запорізької області.

За вироблену електроенергію компанія отримує 68 копійок за кіловат, тоді як до війни тариф для станції становив 12 грн за кіловат. Наприкінці березня Міненерго обмежило виплати виробникам електроенергії з відновлюваних джерел енергії на період воєнного стану. Цих грошей вистачає для підтримання роботи станції і частково – на виплати зарплат.

Компанія планувала в серпні цього року запустити вітрову електростанцію потужністю 60 МВт, вартістю €72 млн у Запорізькій області.

 «Ми придбали обладнання на €40 млн у компанії Vestas. Зараз ведемо перемовини, щоб вони це обладнання використали в іншому проєкті», – каже він. 

На початок 2022 року встановлена потужність відновлюваної енергетики в Україні – 9,5 ГВт, а обсяг інвестицій у галузь – понад $12 млрд, за даними Української асоціації відновлюваної енергетики. Майже дві третини встановленої потужності, за оцінкою асоціації, перебуває в областях де ведуться бойові дії, або в суміжних областях.

На півдні України зосереджено близько 70% потужностей вітрової енергетики країни та понад 50% сонячної, каже Володимир Омельченко, директор енергетичних програм центру Разумкова. Частина з цих станцій, як, наприклад, СЕС у Токмаку, перебувають під окупацією, пошкоджені від обстрілів або захоплені. 

«Кожен такий випадок треба фіксувати і позиватись до Росії щодо компенсації у майбутніх судах», – каже Омельченко. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024