Ратнівщина: біля міжнародної траси дорожники знищили борщівник

26 Травня 2022, 12:11
Ратнівщина: біля міжнародної траси дорожники знищили борщівник 545
Ратнівщина: біля міжнародної траси дорожники знищили борщівник

Біля автодороги М-19 Доманове (на брест) – КовельЧернівціТереблече (на місто Бухарест) працівники дорожньої служби знищували отруйну рослину.

Про це йдеться на сторінці служби автомобільних доріг Волині у фейсбуці.

Допоки в країні триває війна, експлуатаційне утримання автошляхів державного значення є основним напрямком роботи волинських дорожників.

Усе частіше вздовж шляхів області можна побачити високу красиву рослину з перистим крислатим листям, зонтичним суцвіттям дрібних білих квіточок і порожнистим стеблом. Ця розкішна, велетенська рослина манить до себе дорослих та дітей, та насправді її краса є підступною. Йдеться про отруйний представник флори – борщівник Сосновського.

Читайте також: У Ратному невідомі понищили алею дерев

Його сік містить отруйну речовину – фурокумарин, який при потраплянні на відкриті частини тіла людини під впливом сонячної енергії спричиняє сильні опіки шкіри та слизової, які важко загоюються.

А ще борщівник може викликати алергію, адже виділяє безліч ефірних масел. Алергічна реакція може виникнути як при контакті, так і шляхом попадання алергену в дихальні шляхи.

Найбільш небезпечний борщівник в період цвітіння, який триває практично все літо.

Борщівник розмножується головним чином насінням, швидко розростається і з часом утворює великі зарості, витісняючи іншу рослинність.

Щоб не допустити поширення борщівника Сосновського у смугах відведення автошляхів державного значення, балансоутримувачем яких є Служба автомобільних доріг у Волинській області, підрядні підприємства взялися за активну боротьбу з ним. Головне у цьому – не дати дозріти і висипатися насінню.

Порослі борщівника вздовж автодоріг ліквідовуємо шляхом скошування.

На фото – працівники підрядного підприємства ТзОВ «Луцькавтодор-Сервіс» знищують борщівник у смузі відведення автодороги М-19 Доманове (на брест) – Ковель – Чернівці – Тереблече (на місто Бухарест).

«Закликаємо користувачів доріг бути уважними і обережними на узбіччях автошляхів та в смузі їх відведення, адже найкращий спосіб запобігти опікам і алергії від борщівника – не стикатися з рослиною», – зауважують дорожники.

 

 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024